Какви продукти да си набавите?
• 5 кг червени чушки;
• 2 големи буркана доматено пюре;
• 3 с.л. захар;
• 500 мл олио;
• Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Ако искате крайният резултат да се доближава до този на бабината лютеница, нужно е да подберете добре узрели, месести и големи чушки.
След като ги обелите, ги смелете и ги изсипете в тава. Добавете и доматеното пюре, захарта и солта. Междувременно опитайте и ако прецените, че има нужда от още подправки, сложете на око, според вкусовите си предпочитания. Олиото изсипете в съд и поставете на котлона. То трябва да е врящо и когато заливате с него зеленчуците, да ги пържете. Разбъркайте старателно и след това можете да преминете към пълненето на бурканчетата.
Ако искате перфектната ЛЮТЕНИЦА, задължително сложете тези
ПОДПРАВКИ
Идва ред на варенето. Уверете се, че капачките са добре запечатани и след това поставете всички буркани в съд, в който водата е 5 см над тях. Варите 10 минути, след завиране. След това започнете да охлаждате, като добавяте студена вода към горещата. Извадете бурканите и ги оставете с капачките надолу, докато не се охладят напълно. След това ги подредете на рафта в мазето. Похапвайте ги с наслада и не забравяйте да си спомняте за всички онези баби, благодарение на които имаме възможност да си приготвим най-вкусната зимнина.