Рецепта за вкусна лютеница:
Съставки за 3 буркана от 0,5 л:
--патладжан - 0,5 кг.
--червени чушки - 1 кг.
--лют червен пипер - 1 бр.
--домати - 0,5 кг
--чесън - 2 скилидки
--захар - 45 г
--сол, пипер на вкус
--растително масло - 30 грама
--зелени подправки
Приготвяне:
Печем пипер и патладжан във фурната.
След това изваждаме, обелваме и смелваме заедно сподправките и лютата чушка.
Поставяме на огъня в подходящ съд и варим, за да намалим обема наполовина.
Добавете към доматите други зеленчуци по желание, сол, захар и готвив, като разбъркваме непрекъснато.
Лютеницата ще бъде готова, когато се сгъсти достатъчно с консистенцията на домашна лютеница. Проверяваме, след като поставим част от нея в чиния, ако няма вода, това означава, че е готова.
Добавете в края олио, сол, черен пипер и нарязан чесън.
Разстиламе горещата лютеница в бурканите и я оставяме да се охлади.
Напълнените буркани се стерилизират в продължение на 10 минути.