Невероятни вкусотии , и то диетични, твърдят приятели които са ги пробвали! Опитайте ги смело и вие!
Продукти: моркови - 150 г, френско грозде - 2 супени лъжици, зеле - 150 г, цвекло – 1, картофи - 3 грудки, гъби - 200 г, сметана - 2 супени лъжици, кромид - 1 глава, копър - 1 връзка, растително масло - 3 супени лъжици, лимонов сок - 1 чаена лъжичка, сол и пипер на вкус
Нарежете на ситно морковите , цвеклото и зелето, подправете ги със сол и пипер, напръскайте ги с лимонов сок и ги подредете на купчинки по края на чинията. Нарежете картофите на дебели сламки, изпържете ги, посолете ги и ги сложете при зеленчуците.
Печени домати
Продукти: домати – 4, патладжани - 1-2, чесън - 5 скилидки, магданоз - 1 връзка, майонеза - 3 супени лъжици, сол и пипер на вкус
Разрежете доматите напряко на половинки, за да се получат шапчици. Патладжаните нарежете на колелца със средна дебелина и ги изпържете от двете страни. Намажете ги със смес от счукан чесън и майонеза, отгоре наредете половинките домати и ги сложете в загрята до 180 градуса фурна за 20 минути. Подредете готовото ястие в чиния и го украсете с листа магданоз.
Млечна супа с патладжани и гъби
Продукти: пресни гъби - 200 г, патладжани - 2-3, мляко - 3 чаши, кромид - 1 глава, копър, магданоз - 2 супени лъжици, краве масло - 1 супена лъжица, сол на вкус
Запържете леко почистените гъби в растително масло с нарязания на дребно кромид. Обелете патладжаните, нарежете ги на кубчета, залейте ги с млякото, добавете запържените гъби и лук и варете 25 минути на среден огън. Подправете супата със сол, пипер, краве масло и нарязаните зелени подправки и я сервирайте гореща или студена.
Патладжани с настърган кашкавал
Продукти: патладжани – 4, настърган кашкавал - 5 супени лъжици, яйца – 3, пилешко филе /сварено/ - 250 г, краве масло - 2 супени лъжици, майонеза - 150 г, чесън - 2-3 скилидки, копър - 1 връзка, сол на вкус
Измитите патладжани разрежете на две части по дължина, извадете внимателно семената и част от меката част, натопете ги за 5 минути в подсолена вода и ги отцедете през гевгир. В длъбнатинките сложете приготвената плънка - два вида. Пилешкото филе нарежете на малки кубчета, подправете го с майонезата, смесена със счукания чесън. Вторият вид фарш: нарежете на дребно твърдо сварените яйца и ги смесете с кравето масло и настъргания кашкавал. Сложете фаршированите патладжани в тавичка и ги печете в загрята до 160 градуса фурна 15-20 минути. Украсете готовото ястие с копър.
5-6 бр. (1 кг) тиквички
10 г мая
2 бр. яйца
1 ч.ч. (200 г) брашно
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
100 г сирене
растително масло за пърженето
Тиквичките се обелват и се настъргват на едро ренде, посоляват се и се отцеждат няколко минути. След това към тях се прибавят маята, яйцата, магданозът и копърът, нарязани на ситно, брашното и натрошеното сирене. Сместа се разбърква и се оставя на топло да бухне. От нея с помощта на лъжица се оформят кюфтета, които се изпържват в силно сгорещената мазнина. Поднасят се с кисело мляко.
сирене - 150 г, яйца - 1 бр., тиквички - 1 бр, патладжани - 1 бр., чушки - 1 бр., магданоз - няколко стръка, копър - няколко стръка, сол
Нарежете всички почистени зеленчуци на средно големи кубчета, чукнете при тях яйцата и добавете натрошеното сирене.
Хубаво разбъркайте всичко и прехвърлете в съд за готвене на пара. Гответе 25-30 минути. Готовата запеканка поръсете с нарязаните зелени подправки и сол на вкус.
Към тази рецепта може да добавите всеки ваш любим зеленчук.
500 г сирене
40 г масло
1 ч.л. (5 г) червен пипер
5 бр. яйца
2 бр. (100 г) червени домати
пресни или изсушени лютиви чушки
Сиренето се обезсолява и се нарязва на 5 филийки, които се слагат в намазано с масло пръстено гювече. Върху всяка филийка се поставя кръгче от домат и се поръсва част от маслото. Гювечето се слага в силно загрята фурна за 5-6 минути. Изважда се и върху всяка филийка се счупва по 1 яйце и се поръсва с останалото масло, оцветено с червения пипер. Прибавя се и по 1 прясна лютива чушка. Гювечето отново се слага във фурната, за да се запекат яйцата.
3-4 по-меки домата
1 глава лук
фиде
сол, червен пипер, чубрица, магданоз
1/2 ч. л. захар
Лукът се задушава в мазнина. Добавят се обелените и настъргани домати, подправките. Долива се вода. Към края на варенето се слага фидето. Когато супата е готова, се слага магданозът. Вкусна е както топла, така и студена.
1 ч. ч. ориз
1-2 пиперки
1-2 моркова
1 глава лук
Ѕ ч. ч. сварен грах /или замразен/
1/2 ч. ч. сладка царевица
2-3 с. л. доматено пюре
сол, черен пипер, чубрица, мащерка, магданоз
1 ч. л. соев сос
Зеленчуците /без граха и царевицата/ се задушават в растителна мазнина. Добавят се оризът, подправките и 3 ч. ч. вода. Оставя се да ври на тих огън. Към края се добавят доматеното пюре, соевият сос, грахът и царевицата. След като е готово, ястието се поръсва с магданоз.