Бърза лятна вечеря рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Бърза лятна вечеря рецепти
47941
Снимков материал: pixabay.com
Бърза лятна вечеря рецепти

Невероятни вкусотии , и то диетични, твърдят приятели които са ги пробвали! Опитайте ги смело и вие!

Асорти от зеленчуци и гъби

Продукти: моркови - 150 г, френско грозде - 2 супени лъжици, зеле - 150 г, цвекло – 1, картофи - 3 грудки, гъби - 200 г, сметана - 2 супени лъжици, кромид - 1 глава, копър - 1 връзка, растително масло - 3 супени лъжици, лимонов сок - 1 чаена лъжичка, сол и пипер на вкус

Нарежете на ситно морковите , цвеклото и зелето, подправете ги със сол и пипер, напръскайте ги с лимонов сок и ги подредете на купчинки по края на чинията. Нарежете картофите на дебели сламки, изпържете ги, посолете ги и ги сложете при зеленчуците.

В средата на чинията сипете запържените с кромид гъби, полейте ги със сметана и ги украсете с френско грозде и копър.

Печени домати

Продукти: домати – 4, патладжани - 1-2, чесън - 5 скилидки, магданоз - 1 връзка, майонеза - 3 супени лъжици, сол и пипер на вкус

Разрежете доматите напряко на половинки, за да се получат шапчици. Патладжаните нарежете на колелца със средна дебелина и ги изпържете от двете страни. Намажете ги със смес от счукан чесън и майонеза, отгоре наредете половинките домати и ги сложете в загрята до 180 градуса фурна за 20 минути. Подредете готовото ястие в чиния и го украсете с листа магданоз. 

Млечна супа с патладжани и гъби

Продукти: пресни гъби - 200 г, патладжани - 2-3, мляко - 3 чаши, кромид - 1 глава, копър, магданоз - 2 супени лъжици, краве масло - 1 супена лъжица, сол на вкус

Запържете леко почистените гъби в растително масло с нарязания на дребно кромид. Обелете патладжаните, нарежете ги на кубчета, залейте ги с млякото, добавете запържените гъби и лук и варете 25 минути на среден огън. Подправете супата със сол, пипер, краве масло и нарязаните зелени подправки и я сервирайте гореща или студена.

Патладжани с настърган кашкавал

Продукти: патладжани – 4, настърган кашкавал - 5 супени лъжици, яйца – 3, пилешко филе /сварено/ - 250 г, краве масло - 2 супени лъжици, майонеза - 150 г, чесън - 2-3 скилидки, копър - 1 връзка, сол на вкус

Измитите патладжани разрежете на две части по дължина, извадете внимателно семената и част от меката част, натопете ги за 5 минути в подсолена вода и ги отцедете през гевгир. В длъбнатинките сложете приготвената плънка - два вида. Пилешкото филе нарежете на малки кубчета, подправете го с майонезата, смесена със счукания чесън. Вторият вид фарш: нарежете на дребно твърдо сварените яйца и ги смесете с кравето масло и настъргания кашкавал. Сложете фаршированите патладжани в тавичка и ги печете в загрята до 160 градуса фурна 15-20 минути. Украсете готовото ястие с копър.

Тиквички с яйца и сирене

5-6 бр. (1 кг) тиквички
10 г мая
2 бр. яйца
1 ч.ч. (200 г) брашно
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
100 г сирене
растително масло за пърженето

Тиквичките се обелват и се настъргват на едро ренде, посоляват се и се отцеждат няколко минути. След това към тях се прибавят маята, яйцата, магданозът и копърът, нарязани на ситно, брашното и натрошеното сирене. Сместа се разбърква и се оставя на топло да бухне. От нея с помощта на лъжица се оформят кюфтета, които се изпържват в силно сгорещената мазнина. Поднасят се с кисело мляко.

Зеленчуци на пара

сирене - 150 г, яйца - 1 бр., тиквички - 1 бр, патладжани - 1 бр., чушки - 1 бр., магданоз - няколко стръка, копър - няколко стръка, сол

Нарежете всички почистени зеленчуци на средно големи кубчета, чукнете при тях яйцата и добавете натрошеното сирене.

Хубаво разбъркайте всичко и прехвърлете в съд за готвене на пара. Гответе 25-30 минути. Готовата запеканка поръсете с нарязаните зелени подправки и сол на вкус.

Към тази рецепта може да добавите всеки ваш любим зеленчук. 

Сирене по шопски

500 г сирене
40 г масло
1 ч.л. (5 г) червен пипер
5 бр. яйца
2 бр. (100 г) червени домати
пресни или изсушени лютиви чушки

Сиренето се обезсолява и се нарязва на 5 филийки, които се слагат в намазано с масло пръстено гювече. Върху всяка филийка се поставя кръгче от домат и се поръсва част от маслото. Гювечето се слага в силно загрята фурна за 5-6 минути. Изважда се и върху всяка филийка се счупва по 1 яйце и се поръсва с останалото масло, оцветено с червения пипер. Прибавя се и по 1 прясна лютива чушка. Гювечето отново се слага във фурната, за да се запекат яйцата.

Доматена супа

3-4 по-меки домата

1 глава лук
фиде
сол, червен пипер, чубрица, магданоз
1/2 ч. л. захар
Лукът се задушава в мазнина. Добавят се обелените и настъргани домати, подправките. Долива се вода. Към края на варенето се слага фидето. Когато супата е готова, се слага магданозът. Вкусна е както топла, така и студена.

Ориз със зеленчуци

1 ч. ч. ориз

1-2 пиперки
1-2 моркова
1 глава лук
Ѕ ч. ч. сварен грах /или замразен/
1/2 ч. ч. сладка царевица
2-3 с. л. доматено пюре
сол, черен пипер, чубрица, мащерка, магданоз
1 ч. л. соев сос
Зеленчуците /без граха и царевицата/ се задушават в растителна мазнина. Добавят се оризът, подправките и 3 ч. ч. вода. Оставя се да ври на тих огън. Към края се добавят доматеното пюре, соевият сос, грахът и царевицата. След като е готово, ястието се поръсва с магданоз.  

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft