2 яйца
200 мл кисело мляко
125 мл олио
2 чаши брашно (от 250 мл)
1 бакпулвер
100 гр. сирене
100 гр. зелени маслини
3 стръка пресен лук
1 голям домат
1. Нарежете ситно доматите, маслините и лука и ги поставете в дълбок съд. Добавете брашното и с лъжица хубаво разбъркайте, за да се набрашнят съставките. Добавете и бакпулвера. След това една по една добавяйте течните съставки - киселото мляко, олиото и яйцата, и хубаво разбъркайте, за да получите гъста (подобна на кексово тесто) смес. Накрая добавете и натрошеното сирене и отново разбъркайте.
2. Намажете тавата с олио и изсипете вътре сместа. Загладете и поръсете със сусам, след което пъхнете да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса. Печете 25-30 минути, т.е. докато питата получи красив златисто-червен цвят и при проверка с дървена клечица тя излезе суха.
Оставете леко да се охлади и поднесете с чаша кисело мляко.