Бърза рецепта за желе от ябълки
Наскоро намерих в старата готварска книга една много интересна рецепта за желе-конфитюр от ябълки. Може да се приготви от всякакви, дори малки и развалени ябълки, но се оказва прозрачно, ароматно и неописуемо вкусно!
Желе от ябълки
СЪСТАВКИ
1 кг ябълки
750 г захар на литър сок
1 лимон
50 г орехи (по избор)
1/3 ч.
ПОДГОТОВКА
Измийте и нарежете на 8 парчета ябълки, поставете ги в тенджера.
Нарежете лимоновите резени и ги поставете в ябълките.
Изсипете вода, така че тя просто да покрие плодовете.
Поставете на огъня, пригответе за варене и гответе, докато ябълките станат меки.
След това изстискайте ябълките през няколко слоя марля. Ако е необходимо, отново. Смачканите ябълки могат да бъдат използвани отново, за да се направи конфитюр.
За всеки литър сок поставете 750 грама захар, отново сложете сока на огъня и оставете да ври за 1 час.
Конфитюрът ще бъде готов, когато една капка сироп върху чинийката не се разлива и цветът е кехлибарен.
2-3 минути преди края на готвенето, добавете лимонена киселина и ако искате големи нарязани ядки орехи.
Готовото желе се слага в стерилизирани буркани, покрива се с капаци или хартия и се охлажда напълно. След това затваряте капачките плътно. Да се съхранява на хладно място.
Бон апетит!
Ябълковото желе е идеално за палачинки, тост, може да се добави към овесена каша. Вече мога да си представя как си слагам на палачинките това кехлибарено чудо в зимна вечер!