Кисели краставици са чести гости на зимната ни трапеза. Те са добри както самостоятелно, така и в салати и ястия дори . Единственият минус е, че оцетът задължително е част от маринатата , което не е по вкуса на всеки и е забранено при много заболявания.
Лимонената киселина е по-нежна за стомаха, отколкото оцетната киселина , и ще се нуждае от по-малко. Краставиците ще придобият леки цитрусови нотки и ще запазят естествената си хрупкавост. Можете да добавите любимите си ароматни билки.
Съставките
краставици 550-650 g
лимон 0,5 бр
чесън 3 скилидки
Копър 2 връзки
Черен пипер (грах) 5 бр.
вода 1 литър
сол 50 g
Лимонена киселина 1 ч.л.
захар 150 g
подготовка
Накиснете г краставици с приблизително същия размер във вода за 6 часа. Изплакнете и отрежете дупетата им.
Поставете на дъното на всеки предварително стерилизиран буркан копър, обелен чесън и черен пипер.
Нарежете лимона на филийки и ги сложете в буркани, смесен с краставиците
Залейте съдържанието на бурканите с гореща преварена вода. След 20 минути изцедете течността, сварете я с лимонена киселина, сол и захар и накрая изсипете пак в бурканите.
сложете наопаки, завийте ги и изчакайте, докато напълно изстинат.
Изпратете краставиците на хладно място, вземете ги през зимата, добавете краставиците към салати или консумирайте отделно. Не забравяйте да опитате този метод за консервиране и да го споделите с приятелите си!