- 250 мл кисело мляко
- 1 чаша захар
- 1 чаша брашно
- 3 яйца
- 3 с.л. растително масло
- 1 ч.ч. газирана вода
- 3 с.л.
Приготвяне:
Първо, нека приготвим тестото. В дълбока купа смесете яйцата, захарта и солта. Разбийте съставките с бъркалка или миксер на ниска скорост.
Изсипете киселото мляко и растително масло в яйчената смес. Смесете всичко до гладкост.
Смесете брашното, какаото и содата в отделна купа, а след това пресейте сухите съставки в течната основа.
Постелете формата с пергамент. В него се изсипва тестото за блата и се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете 30-35 минути, докато шишчето излезе сухо.
Горната част на горещия блат се отрязва - ще ни трябва за украса. Нарежете останалата част от блата на три равни кори.
Докато корите се охлаждат, пригответе крема. За да направите това, изстискайте сока от лимона и след това го прецедете от семките и пулпата. Изсипете сока в дълбока купа и добавете към него кондензирано мляко. Разбъркайте всичко до гладкост, така че сокът да се комбинира напълно с кондензираното мляко. След това добавете заквасена сметана към крема и разбъркайте отново.
Сега започнете да сглобявате тортата. Намажете всяка торта плътно с крем и покрийте със следващата торта. Тъй като кремът не е прекалено плътен, може да използвате сладкарски ринг за удобство при сглобяването на тортата.
Оставете тортата в хладилника за 1 час. През това време смелете в блендер или на ръка изрязаната горна част на блата. Украсете охладената торта с парченца шоколад. Сложете тортата в хладилника за още половин час, за да стегнат трохите. Сервирайте готовата торта на масата заедно с чай или кафе. Добър апетит!