Комбинацията от бутер тесто, млад спанак и сирене няма как да не е сполучлива! В сезона на зелените зеленчуци и пресните подправки сме, така че не пропускайте тази Бърза спаначена баница със сирене . Ако ви се хапва нещо бързо и лесно за обяд, следвайте рецептата по-долу, която се приготвя само за половин час и ще предизвика усмивка на лицата на любимите ви хора!
Бърза спаначена баница със сирене
Продукти:
- 1 опаковка готово бутер тесто
- 500 г спанак
- 200 г крема сирене
- 100 г краве сирене
- 100 г настъргана гауда
- 2 скилидки чесън
- 1 яйце
- Зехтин
- Сусам
- Жълтък + лъжица заквасена сметана
Приготвяне:
Пресният спанак се бланшира за кратко.
Накълцаният на ситно чесън се запържва в малко зехтин, след което се добавя спанакът. Разбъркайте за кратко и подправете на вкус.
Махнете спанака от котлона и го оставете да изстине. Добавете крема сирене, настъргано краве сирене, гауда и яйце и направете компактна смес.
Готовото бутер тесто се разделя на две. Изтънете леко двете половинки с точилка, така че да придобият размерите на тавата, в която ще печете. Поставете вътре първото тесто, леко притиснете краищата нагоре, за да се оформи тънък борд по стените на тавата. Напълнете тестото със сместа от спанак и сирене, а отгоре поставете втората кора. С вилица прищипете краищата на двете кори, за да не се разтворят при печене.
По желание може да оформите баницата и по друг начин: Разтворете кората, напълнете я с плънката и навийте на руло. Нарежете рулото на парчета с дебелина 2-3 пръста и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Накрая смесете жълтъка и сметаната и намажете баницата. По желание се поръсва със сусам.
Пече се половин час в загрята на 200 градуса фурна или до зачервяване.
Сервирайте горещ или студен с любимата си пролетна салата.