Ако някога ви свършат идеи за рецепта, запишете тази. Тази торта с натрошени вафли , ванилия и мандарини е истинско есенно лакомство, което няма да ви отнеме повече от 20 минути в кухнята.
Тортата е идеална за всякакви тържества, като рождени дни, купони, семейни празници. Винаги получава много хвалби и всеки иска рецепта, затова решихме да ви я представим, за да можете и вие да я опитате. Ако някога се колебаете каква торта да направите за предстоящите празници, не пропускайте тази рецепта, защото е наистина вкусна. Ето какво ви трябва:
Бърза торта с натрошени вафли
Продукти за крема:
2 яйца
100 г захар
10 г ванилова захар
40 г брашно
500 мл прясно мляко
20 г инстантен желатин
За основата:
80 г вафли
40 г масло
3 с. л.
150 г шоколад
4-5 мандарини според големината
Приготвяне:
Първо пригответе съставките за основата. В по-дълбока купа натрошете вафлите на ситно, така че да заприличат на люспи, или ги смелете директно в блендер с няколко "пулса". Разтопете 150 г млечен или черен шоколад (по желание), добавете го към нарязаните вафли и разбъркайте внимателно с шпатула.
Разтопете маслото по същия начин, директно в тиган на котлона или на водна баня. Ако го топите директно в тиган, внимавайте да не загори. Добавете маслото към останалите съставки и разбъркайте. Добавете 3 супени лъжици сметана и оформете меко тесто като основа за чийзкейк.
Вземете дълбока купа/форма за хляб, която не трябва да е много голяма, и я покрийте с найлоново фолио. Разстелете вафлената смес върху фолиото и с пръсти или чаша я заравнете по дъното на формата, като повдигате кората отстрани догоре, така че да покрие и стените (според формата на формата).
След това пристъпете към приготвянето на крема. Сложете трите яйца в тенджера и добавете захарта. Разбъркайте с бъркалка, докато сместа се хомогенизира, след което добавете ваниловата захар. След това добавете брашното и разбъркайте добре, за да няма бучки.
Накрая започнете постепенно да добавяте млякото, малко по малко, като непрекъснато разбърквате, за да разредите сместа. Сложете тенджерата на котлона на умерена температура и след като заври варете още 2-3 минути при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти като пудинг.
Махнете тенджерата от котлона и добавете желатина към горещия крем и разбъркайте, за да се поеме. Оставете крема да се охлади малко, след което изсипете 2/3 върху основата във формата и заравнете добре, а останалата 1/3 запазете за по-късно. Обелете мандарините.
Ще са ви нужни приблизително 4-5 мандарини в зависимост от големината им и големината на формата. Подредете мандарините странично, в средата на формата, притиснете ги добре към основата, след което изсипете отгоре останалия крем, така че да се покрият напълно.
Покрийте тортата отгоре с фолио и я приберете в хладилника да стегне за няколко часа или най-добре за една нощ. След това я извадете от хладилника, обърнете я върху плоска чиния, махнете фолиото и сервирайте като я нарежете на парчета по желание.
Да ви е сладко!