За разлика от френският кроасан , тези ефирни кифлички са направени във формата на тънък полумесец. Рецептата за тях не изисква особена прецизност в количеството на съставките. Използвайте прясна мая, тогава тестото ще бухне по-добре.
Съставките
Пшенично брашно 700 g
сол 2 ч.л.
мляко 400 мл
захар 1 ч.л.
мая 40 g
Слънчогледово масло 50 g
оцет 1 ч.л.
кимион на вкус
подготовка
В топло мляко разредете маята и захарта. В голяма купа комбинирайте брашното и солта, добавете маслото, оцета, останалото мляко и разредената мая.
Разделете тестото на 12 равни топки. Разточете ги на квадратчета и разширете единия ъгъл с точилка. Навийте ги, като започнете от дъното и ги огънете в полумесец
Поставете полумесеците върху лист за печене с пергаментова хартия. Нека се удвоят. Намажете с вода и поръсете със сол и семена от кимион. Напръскайте малко вода върху листа за печене.
Загрейте фурната до 220 градуса и печете полумесеците за 5 минути, след това намалете до 200 градуса и задръжте за още 15 минути до златисто
Солените кифлички най-често се ядат с масло, шунка или колбаси, но ще бъдат еднакво вкусни и с горещо какао и чай. Ароматните кифлички са много лесни за приготвяне, така че хрупкавите сладкиши могат да ви радват всеки ден.