Бързи кашкавалени питки с кисело мляко. Любими на децата ми, буквално не ме оставят да ги извадя от тавата! Пекат се за 10-тина минути във фурната и са много, много лесни.
Бързи кашкавалки с кисело мляко
Продукти:
- 500 г меко брашно
- 1 яйце със стайна температура
- 250 мл хладка вода
- ½ кубче прясна мая
- 3 с. л. олио
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
За намазване:
- 200 мл заквасена сметана/гъсто кисело мляко
- 1 яйце
- 1 супена лъжица масло
- риган/накълцан див лук/сол
- 100 г настърган кашкавал
Приготвяне:
1. Замесете меко тесто от посочените съставки. Маята се разтваря първо в хладката вода със захарта и малко брашно, след това след като шупне се добавя яйцето, разбърква се и постепенно се добавя брашното, смесено със солта.
2. Трябва да се получи меко тесто, което леко лепне по пръстите. Налива се малко олио, премесва се за кратко и се оставя захлупено да втаса за час.
3. Тестото е доста меко, затова набрашнете добре повърхността, върху която ще оформяте питките, приблизително 10-12 бр. И така, изтръскайте тестото върху набрашнена повърхност, леко го набрашнете точилка, сплескайте го и го оформете на топки.
Покрийте топките и ги оставете за 10 минути. След това ги отворете на питки с пръсти или точилка.
Снимка: YouTube
4. Намажете всяка питка със смес от кисело мляко и яйца, подправки, а отгоре поръсете настърган кашкавал.
5. Оставете ги да престоят 10 минути, след което ги изпечете на 220 градуса за около 10 минути в предварително загрята фурна.
Снимка: YouTube
Сервирайте ги топли с кисело или прясно мляко.