Кифличките са любими на всички. От бутер тесто, мая или от сладко, вариации хиляди...
Багелите със сливи се приготвят много лесно . През лятото с пълнежа няма да имате никакви проблеми. Но зимата примерно можете да използвате заготовки от сливи . Уверяваме ви, че рецептата така само ще се подобри. И няма значение кой вид слива използвате. Можете дори да комбинирате плодовете, за да получите нов, интересен вкус!
Съставките
прясно мляко 160 мл
мая 7 g
захар 100 g
Яйца 4 бр
масло 125 g
Пшенично брашно 600 g
сливи 8 бр
канела 1 ч.л.
сол 1 щипка
подготовка
Загрейте малко млякото и разтворете маята в него. Добавете 3 яйца, половината захар, щипка сол и разтопеното масло. Разбъркайте всички съставки с размах. След това постепенно добавете брашно и омесете меко, лепкаво тесто.
Оформете топка от тестото и го покрийте с прилепнало фолио. Оставете го на топло място за около час. Тестото трябва да се удвои (достатъчно е за 16 кифлички).
Отстранете костилките от узрелите сливи. Поръсете половинките със захар и канела, разбъркайте и оставете. Омесете и разделете готовото тесто на две части. Разточете всяка половина в кръг и нарежете на 8 части, както е показано на снимката
От широката страна на всяко парче сложете половината слива. Сгънете на кифличка. Сложете готовите кифлички върху лист за печене и оставете за половин час. Междувременно предварително загрейте фурната до 200 градуса. След това намажете всяка кифличка с разбито яйце и печете 15-20 минути.
Сервирайте тестените изделия топли или вече охладени. Това е една прекрасна сърдечна закуска за детето в училище, за съпругата на работа, както и за вас . И такова лакомство е подходящо дори и за вечерен чай. Въпреки това, не се увличайте, ако искате да запазите фигура.