2 средно големи тиквички
100 гр. настърган кашкавал
1 чаена лъжичка куркума
1/2 китка пресен магданоз
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка чесън на гранули
1/2 чаена лъжичка Вегета или подобна подправка
2 яйца
1 супена лъжица настърган пармезан
5-6 пълни супени лъжици брашно
1 супена лъжица пълнозърнесто брашно
олио за пържене
Така приготвените тиквички чудесно се съчетават със заквасена сметана и домати или шопска салата. Истински летен обяд!
Тиквичките се обелват и настъргват на едрата страна на рендето. Посоляват се с щипка сол и се оставят да си пуснат вода. Прецеждат се и се разбъркват с нарязания магданоз, както и с останалите съставки. От сместа с лъжица се гребват кюфтенца и се пържат в загрято олио от двете страни.
Забележка:
Сместа трябва да бъде гъста, за да може да се поставя с лъжичка, а и когато се пържат кюфтенцата, да могат да се обърнат по-лесно. Затова добавете брашно, ако сметнете, че е необходимо (зависи от влажността на тиквичките).
Може да прибавите и ½ чаена лъжичка бакпулвер или сода.