400 гр макарони
200 гр шунка
50 гр кашкавал
малко сол, черен пипер
За соса Бешамел:
20 гр масло
1 супена лъжица брашно
30 мл прясно мляко
малко сол, черен пипер
Напълнете тенджера с вода и сложете да заври. Добавете сол и пуснете вътре макароните да се варят. Варете по указанията на опаковката - до готовност.
Докато се варят макароните, нарежете шунката на по-едри парчета и пригответе бешамела:
В тенджерка на котлона сложете маслото да се разтопи, добавете брашното и при постоянно бъркане прибавете постепенно топлото мляко. Бъркайте интензивно, за да не се образуват бучки. Щом сосът се посгъсти, подправете с малко сол и черен пипер.
Щом макароните се сварят, отцедете ги и ги прехвърлете в тавичка за печене, добавете шунката, настъргания кашкавал и подправки на вкус. Отгоре излейте соса бешамел.
Печете в добре загрята фурна от 15 до 20 минути.