Всички знаем, че поничките се пържат в доволно количество добре загрято олио, за да се надуят хубаво и да станат пухкави. Именно това ни спира да ги приготвяме по-често за семейството си.
Бързи понички на фурна без мазнина
Необходими продукти:
70 г масло
125 мл прясно мляко
125 мл вода
2 яйца
1 ванилова захар
500 г брашно
малко сол
1 пак. мая
55 г разтопено масло за намазване на поничките
Начин на приготвяне:
Разбъркайте маята с брашното и ваниловата захар. След това добавете яйцата, водата, млякото и разтопеното масло, след което замесете фино меко тесто. Оставете тестото да удвои обема си.
Снимка: Youtube
Когато тестото е втасало хубаво се премесва и се разточва на не много тънка кора, след което с чаша се правят кръгове. Застелете тавата с хартия за печене и я намажете с разтопено масло. Намажете горната част на всяка поничка с масло.
Снимка: Youtube
Оставете ги да втасат в тавата, докато удвоят обема си, след което ги изпечете на 250 градуса за около 20 минути.
Снимка: Youtube
Намажете горещите изпечени понички с разтопено масло (55 г). Готовите понички оваляйте в кристална захар и отгоре ги поръсете с пудра захар.
Снимка: Youtube
Снимка: Youtube
Когато се охладят, можете да ги напълните по желание с шприц (направете дупка и шприцовайте вътре пълнежа). За пълнежа можете да използвате сладко, мармалад, шоколадов или лешников крем, ванилов пудинг, бита сметана или нещо по ваш избор.
Снимка: Youtube
Да ви е сладко!