Ако внезапно ви дойдат гости, а нямате с какво да ги нагостите, сгответе лесни и бързи ястия , които в същото време са вкусни и се топят в устата.
Сотирането изисква кратко време и минимална мазнина. Сотираното свинско месо е изключително здравословно и хранително ястие.
Червеното месо се сотира със съвсем малко мазнина, която единствено да не позволява на свинското да залепне за повърхността на тигана.
Сотираното свинско най-добре се съчетава вкусово с пържени картофки, може да се използва като топ за салати или да се добави върху ризото или паста.
Бързото приготвяне и високата температура придават специфичен апетитен вкус на всяка хапка месо.
Инструкции:
1. Нарежете месото на малки парчета (около 3 см.). Дребните късове се приготвят много по-бързо, отколкото по-обемистите парчета свинско.
2. Загрейте дълбок тиган на котлон, включен на средна към висока температура. Предварително сложете 2-3 супени лъжици масло от рапица или зехтин, за да покриете повърхността на тигана. След което по желание добавете лук, чесън или други ароматни зеленчуци към мазнината 30 до 45 секунди преди да сложите месото.
3. Сложете свинските хапки в добре загретия тиган. Недейте да препълвате съда с много месо. Хапките трябва да са само един слой и да са на разстояние 2-3 сантиметра едни от други. За сотирането трябва постоянно разбъркване. Така че е необходимо на всеки 10 – 15 секунди да обръщате и разбърквате парчетата, докато не получат кафеникав външен цвят. Свинското месо изисква не повече от 3 до 5 минути за цялостно приготвяне, естествено ако дебелината им е малка.
Сварете пакет спагетите според упътването на пакета, отцедете ги и ги поръсете с 2-3 с.л. олио. Загрейте 1 с.л. мазнина в тиган и запържете на силен огън едни пилешки гърди (сварени или печени предварително и нарязани на жулиени), 3 моркова – на тънки лентички или кръгчета. Добавете 2 с.л. мед, 1 с.л. соев сос и сока от 2 малки лимона. Оставете ястието да къкри 30 сек и изсипете в тигана спагетите и 3 с.л. препечен сусам. Разбъркайте добре, поръсете с листа магданоз и поднесете.
Кой каза, че сандвичите не са подходящи за вечеря. Очаровайте близките си с една извънредно лесна рецепта. Нужно е да подберете хубав хляб или франзела, от който да нарежете еднакви филийки. Намажете ги съвсем леко с масло, наредете парченца прошуто, а отгоре и гауда. За завършек сложете по един резен цяла гъба, най-добре от буркан. Поръсете с малко суха мащерка и изпечете сандвичите. Сервирайте ги със салата от домати, зехтин и босилек.
За да приготвите това аристократично, но доста лесно ястие, е нужно да имате 800 г нарязани зеленчуци – най-добре е да използвате замразен микс по избор. Запържете зеленчуците заедно 1 с.л. олио 1 ч.л. кимион и 2 ч.л. едро счукан лют пипер. Разбърквайте от време на време, докато всичко омекне. Прибавете за кратко към зеленчуците някакъв останал пушен колбас, вчерашно готвено месо или каквото имате. Поднесете ястието върху канапе от 2 изпържени яйца.
Необходими са 6 филийки хляб, 2 домата, 2 шепи нарязана на ситно шунка, 1 чушка, 4 печурки, 2 скилидки чесън, 100 г крема сирене, малко настърган кашкавал.
Запечете леко филийките във фурна или на тостер. Нарежете гъбите, доматите и чушката на кубчета. Наредете ги върху лист от фолио и печете на 180 градуса десет минути.
Намажете филийките с крема сирене, поръсете с малко нарязан на ситно чесън, разпределете шунката. Отгоре разпределете слой чушки и гъби, отгоре разпределете доматите.
Печете 10 минути на 180 градуса. Поръсете горещите сандвичи с кашкавал. Ако гостите ви обичат сладко, зарадвайте ги с бърз бананов кекс. Необходими са 3 банана, 200 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер, 100 г разтопено масло, 2 яйца, половин чаена чаша захар, 3 супени лъжици кисело мляко, 125 г стафиди.
Нагрейте фурната на 180 градуса, в това време намачкайте бананите до пюре. Смесете маслото, яйцата и захарта до пяна. Добавете бананите и киселото мляко и разбъркайте.
Добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Добавете и стафидите и внимателно разбъркайте. Печете в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава. Печете около 40 минути до златисто.
Месо по френски с картофи за гости
Нарязва се 500 г месо – телешко или свинско, нарязват се 5 едри картофа, 1 глава лук и се редят на слоеве. Поръсва се с настърган кашкавал и се залива с малко майонеза, пече се до златисто. Подправя се с черен пипер, сол и зелени подправки.
За вегетарианци или във вид на гарнитура сгответе картофи с лук. Нарежете 2 глави лук на кръгчета и леко запържете в масло, добавете 5 супени лъжици брашно и 500 мл бульон.
Сварете 1 кг картофи, обелете ги и ги нарежете на кръгчета. Добавете ги в соса, посолете и поръсете с черен пипер и оставете да се задушат на силен огън пет минути. Поръсете със зелени подправки и поднесете горещо.
Бързи картофи с бекон за гости
Пригответе лесна и бърза вечеря с картофи, ако ненадейно ви изненадат гости. Необходими са ви пет едри картофа, две скилидки чесън, 4 резенчета бекон, майонеза на вкус, подправки.
Суровите обелени картофи се нарязват на кубчета, както и беконът. Чесънът се нарязва на ситно. Всичко се разбърква, изсипва се в тава и се полива с майонеза.
Покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна около четиридесет минути. Сервира се горещо. Картофите стават ароматни и много вкусни.
Друг вариант е да приготвите задушени картофки с кренвирши. Необходим ви е един морков, половин глава лук, четири-пет големи картофа и два-три кренвирша.
Картофите се нарязват на кубчета и леко се запържват, след това към тях се добавя нарязаният на колелца морков. Лукът, нарязан на ситно, се добавя към тях.
Задушава се няколко минути, като постоянно се разбъква. Поръсва се обилно с подправки на вкус, добавят се нарязаните на колелца кренвирши, добавя се малко вода и се задушава на капак на среден огън, докато картофите омекнат.
Вкусно и лесно стават картофите с чесън и копър. За приготвянето им са необходими половин килограм картофи, половин чаша зехтин, копър, сол, чесън на вкус, кашкавал за поръсване.
Измийте и нарежете картофите на колелца. Внимателно почистете кората на картофите, за да запазите витамините, които се намират точно под нея.
Залейте картофите с гореща вода и сложете на котлона. Когато картофите кипнат, отцедете ги от водата. Загрейте леко зехтина и го излейте в тава. Наредете в нея картофите и печете в предварително загрята фурна двадесет минути.
Готовите горещи картофи се изваждат в голяма чиния, предварително натъркана с чесън, посоляват се и се поръсват със ситно нарязания копър и настъргания кашкавал.
Свински ребра със зеленчуци
1. Свински ребра - с кокал, месо и сланина. Ако има и кожа става още по-вкусно. По две парчета (1, ако са големи) на човек.
2. Кисело зеле - по около две шепи на порция.
3. Картофи - половин до един на порция.
4. Ориз - около 1 голяма кафена чаша за 4 порции.
Месото се запържва до получаване на коричка. През това време се нарязва киселото зеле. Двете неща се смесват и се слагат във фурната. Обелват се каротфите и се нарязват на кубчета. Изсипват се в тавата и се объркват за да се покрият с мазнина. Почиства се ориза и се слага в тавата. Вместо вода (за ориза), по-вкусно става да се сипе от залевия сок. По желание може да се задуши, но аз го пека без капак. Бъркам по-често за да не ми изгори зелето или да се втърди ориза. Пече се доста време - около 1,5-2 часа. Готово е когато нищо не "хрупа" - нито зелето, нито ориза, нито картофите и яденето е останало на мазнина.
Яденето понася доста мазнина (ако го правиш с по-сухо месо - бут или филе). Сервира се с силно червено вино - най-добре гъмза. Не е най-красивото нещо, но вкуса е незабравим.
1 кг месо - свинско, телешко, агнешко.... каквото ви се намира в камерата
1-2 моркова
1-2 глави кромид лук
300-400 гр. пресни гъби или 40-50 гр сушени гъби, може и стерилизирани.
60-70 гр. масло
1 суха гъбена крем супа
1 бульон - пилешки, телешки, зеленчуков
200 мл. бяло вино или 40-50мл оцет 10-15 гр. захар
чер пипер на вкус
700-800 мл. вода
връзка магданоз
Приготвяне
Нарежете месото на малки парченца и го запържете с маслото в тенджерата под налягане за 2-3 мин. Добавете ситно нарязания лук и морковите на шайби за още 2-3 мин. Нарежете добре почистените гъби на ивици и ги сложете при запържените продукти, добавете водата, бульона, черния пипер, виното и гъбената крем супа и варете под налягане 10-20 минути в зависимост от вида на месото. Сервирайте с картофено пюре, сварен ориз или задушени зеленчуци, може и пържени картофки. Поръсете със ситно нарязан магданоз.