Вижте нашите вкусни рецепти за огретен!
Да Ви е сладко!
продукти:
500 г картофи
30 г масло
150 г сирене
200 мл прясно мляко
2 бр. яйца
сол
Начин на приготвяне
Картофите се измиват и сваряват, след като са готови се обелват и нарязват на филийки и се нарежда ред картофи в добре намазнена тава.
Продукти:
1 кг картофи
150 г сирене
100 г кашкавал
1/3 ч.ч. олио
50 г масло
3 бр. яйца
1-2 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
черен пипер, сол
Начин на приготвяне
Картофите се измиват и се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват. Сиренето се натрошава и се смесва с 2/3 от олиото и черния пипер и част от кашкавала. Брашното се запържва леко в маслото и се разрежда с прясното мляко. Полученият сос след като заври се отстранява от огъня, смесва се с разбитите яйца и се овкусява със сол. В намазана с мазнина тавичка се нарежда на пластове картофи сирене и отново картофи. Ястието се залива с приготвеният бешамелов сос, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече при умерена температура до леко зачервяване. Поднася се с по 1 лъжица кисело мляко.
Огретен от картофи и топено сирене
продукти
1.5 кг сварени картофи
140 г топено сирене
100 г сирене
1 глава лук
3 бр. яйца
200 мл прясно мляко
сол
олио
2 с.л. Вегета
Начин на приготвяне
Нарязаните на кубчета картофи се изсипват в намаслена тава, добавят се нарязаното на малки парченца топено сирене и лук. Прибавят се натрошеното сирене, вегетата, 5-6 с.л. олио, разбитите яйца и прясното мляко. Всичко се разбърква и се запича на умерена фурна до зачервяване.
Огретен от картофи и топено сирене
Продукти:
1.5 кг сварени картофи
140 г топено сирене
100 г сирене
1 глава лук
3 бр. яйца
200 мл прясно мляко
сол
олио
2 с.л. Вегета
приготвяне:
Нарязаните на кубчета картофи се изсипват в намаслена тава, добавят се нарязаното на малки парченца топено сирене и лук. Прибавят се натрошеното сирене, вегетата, 5-6 с.л. олио, разбитите яйца и прясното мляко. Всичко се разбърква и се запича на умерена фурна до зачервяване.
Продукти:
400 г картофи
100 г сирене
100 г гъби от консерва
1-2 бр. печени червени чушки
зехтин, сол
2 бр. яйца
125 г кисело мляко
Приготвяне:
Картофите сваряваме, обелваме и нарязваме на филии. В тавичка с малко зехтин нареждаме картофи, отгоре натрошеното сирене, чушката, нарязана на ленти, гъбите и пак картофи. Осоляваме на вкус. Заливаме със разбитите яйца и кисело мляко и печем в загрята фурна на 180С за 30-40 минути.
Продукти:
50 г масло
1 ч.л. сол
1 кг картофи
чесън
черен пипер
1 ч.ч. течна готварска сметана
2 ч.ч. прясно мляко
Приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета. Наредете в тавичка, добавете подправките. Залейте с прясното мляко и печете на умерена фурна. Когато млякото изври добавете сметаната. Печете докато картофите омекнат. Накрая нарежете маслото на малки кубчета и го наредете отгоре.
Продукти:
700 г картофи
500 г праз лук, нарязан на кръгчета
1 кубче гъбен бульон
1 с.л. масло
100 г шунка
200 г топено сирене
100 мл прясно мляко
100 мл сметана
4 с.л. магданоз, нарязан на ситно
2 с.л. тиквени семки
шарен пипер
Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. Кипват се 500 мл вода, след което се сипват картофите и се натрошава гъбеният бульон. Варят се 10 минути и се добавя празът. След още 5 минути зеленчуците се прецеждат, като се запазват 4 с.л. от бульона. В тиган се слага да се разтопи сиренето в прясното мляко и сметаната при непрекъснато разбъркване. Добавя се отделеният бульон. В плитка тавичка, обилно намазана с масло, се подреждат картофите, празът и нарязаната на тънки парчета шунка, след което се заливат с млечния сос. Отгоре се поръсва с магданоза и шарения пипер. Накрая се посипват тиквените семки. Всичко се запича 10 минути на силна фурна.
Необходими продукти
500 г картофи
2 стръка праз лук
30 г масло
1 бр. печена червена чушка
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. мащерка
1 с.л. брашно
50 г кашкавал
3-4 стръка копър
галета за поръсване
Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Поставят се в йенска тенджера, налива се 1/3 ч.ч. вода (колкото да покрие дъното) и се варят в микровълнова фурна на пълна мощност 8-9 минути. Празът се нарязва на дребно и се задушава на тих огън под капак в тенджера с предварително сгорещеното масло. Поръсва се с брашното, добавят се нарязаната чушка, мащерката и солта и се разрежда с млякото. Сварените картофи се заливат с получената смес и се поръсват с настърган кашкавал, нарязан на ситно копър и галета. Огретенът се поставя в предварително сгорещена до температура 200 С фурна и се запича до зачервяване.