Ароматът на кафе сутрин помага да се събудите. След чаша чудодейна напитка се чувстваме по-весели. А миризмата на това печиво ще привлече в кухнята дори тези, които не могат да станат до вечеря. Често готвя обикновен кекс с кисело мляко през уикендите. Работи безупречно за апетита и на децата ми. Те се втурват към банята, за да се измият и да се насладят на любимите си сладкиши възможно най-скоро.
Тортата е с приятен вкус на кафе и красив шоколадов цвят. Харесва ми, че въпреки доста бюджетния си състав, се оказва вкусно и нежно. Към тестото може да добавите малко смлени орехи и сушени плодове. Но се опитайте да не прекалявате, иначе тортата няма да втаса.
Съставки
Пшенично брашно 160 гр
яйце 2 бр.
захар 180 гр
ванилова захар 10 гр
Бакпулвер 1,5 ч.л
Кисело мляко 100 мл
Масло 100 гр
кафе 3 ч.л
готвене
Разбийте яйцата с обикновена и ванилова захар до пухкавост и побеляване. Добавете омекналото масло и разбийте добре с миксер.
В киселото мляко изсипете кафето, оставете за 5-10 минути. След това се изсипва в купата с яйчената смес. Разбъркайте отново.
Пресейте брашното с бакпулвера и разбийте тестото до гладкост. Постелете тавата с хартия за печене и изсипете тестото. Разпределете го равномерно върху формата.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете сладкиша за 30-35 минути. Проверете готовността с кибрит или клечка за зъби.
Кафе кексът може да се поръси с пудра захар или да се полее с разтопен шоколад. Кората е много мека. Ако искате истински кекс, аз разполовявам тортата и намазвам с маслен крем . И ако накиснете тортите с алкохол, тогава ще бъде невъзможно да ви влачат за ушите.