Когато мислят за просто печиво, много хора мислят за шарлота . И наистина, какво по-лесно от нарязването на ябълките и изливането на тестото? Преди бях сред тези, които мислеха същото. След проверка на следната рецепта обаче имам нов фаворит сред мързеливите сладкиши. А това е лимонов кекс с кисело мляко , покрит с глазура.
Трудно е да го наречем по друг начин, отколкото любов от пръв поглед. Оказва се висок, пухкав и много ароматен! Всичко това благодарение на лимона, който е достатъчно да сложите в блендер и да смесите с тестото. Захарната глазура играе важна роля в този десерт . Без нея също може да го приготвите. Но заедно с глазурата се превръща в истинска изненада за всички !
Съставки
Пшенично брашно 320 гр
Лимон 1,5 бр.
Яйце 3 бр.
Сол на вкус
Захар 200 гр
Кисело мляко 200 мл
сода 1 ч.л.
Слънчогледово олио 100 мл
Пудра захар 3 с.л.
Подготовка
Измийте един лимон, нарежете на парчета и смелете в блендер.
Посолете яйцата, разбийте до разпенване. След това добавете захар на тънка струйка, разбърквайки. Трябва да имате пухкава лека маса.
Добавете лъжица сода към чаша кисело мляко със стайна температура, изчакайте минута и добавете към яйцата.
Добавете масло към течната смес. След това продължете с разбиването. добавяйки постепенно брашно, докато се получи полутечно тесто. Добавете лимоновото пюре.
Изсипете тестото във форма (намаслена) и печете във фурна, загрята до 180 градуса за 40 минути. Разбъркайте пудрата захар и половин лимон преди сервиране и залейте охладения сладкиш.
Няма нищо по-хубаво от парче ароматен кекс ! Особено през дългите зимни вечери. Тайната на това печиво трябва да бъде, че ви доставя голямо удоволствие, а почти не струва усилията. Приготвянето на лимонов кекс с кисело мляко е удоволствие (дори след тежък работен ден). Надявам се да ви хареса този прост, но вкусен десерт.