3 яйца
40 грама прясна мая
1 кг брашно
1 пакетче (8.10 гр.) бакпулвер
500 мл кисело мляко или прясно мляко с висока масленост
Рецептата е бърза за приготвяне, тестото може да стои в хладилник цяла седмица без проблем. Може да се пече или пържи. Пържено със сигурност е по-вкусно и почти не попива мазнина.
Разбийте яйцата добре с миксер, добавете млякото. Добавете и разтворената мая. Не е нужно да чакате да втасва. Постепенно добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте с дървена лъжица или с ръце.
Трябва да получите средно меко тесто, малко лепкаво, като за мекици. Ако е необходимо, добавете още мляко. Общото количество на киселото (прясното) мляко, което се слага в тестото, е около 500 - 600 мл, зависи от брашното. Тестото трябва да е меко и да не залепва за ръцете.
Желателно е млякото да е на стайна температура или леко загрято, в никакъв случай горещо, за да може тестото бързо да втаса.
Може и да не слагате бакпулвер - само ако искате по-бързо да втаса тестото. Освен това бакпулверът няма да позволи на мекиците да попият много мазнина.
Покрийте съда и оставете тестото да втаса. Премесете го и ако е необходимо, добавете още малко брашно или работете с намазнени длани.
Правете от тестото малки топки и ги редете върху работния плот. Размерът е по желание, но имайте предвид, че размерът им нараства повече от два пъти.
Докато чакате да втасат топчетата, включете котлона и поставете олиото да се загрее. Изпържете ги във врящо олио по 4 - 6 на една доза.
Докато се пържат, ще втасат втори път.
Извадете с решетъчна лъжица и ги поставете върху хартия, за да попие излишната мазнина.
От тази доза излизат много мекици, така че може да използвате само половината продукти.