Първите месеци на лятото са време за вкусни, леко осолени краставици. Те са добри като лека гарнитура към месото и като отделна салата, така че запретвайте ръкави и си направете още днес.
Тази рецепта е находка за тези, които нямат търпение да чакат 2-3 дни до пълната им готовност. Редакторите ни изпробваха рецептата за готвене на леко осолени краставици чрез сухо осоляване. Само 4 часа и класическите хрупкави краставици бяха готови за употреба!
Съставките
краставици 1 кг
чесън 3 скилидки
копър 1 връзка
сол 1 супена лъжица
захар 0,5 ч.л.
Черен пипер (грахчета) 5 бр.
Подготовка
Накиснете малки краставички за половин час в студена вода.
Отрежете връхчетата им и дупетата им. Сложете краставиците в найлонова торба или пластмасов контейнер. Не добавяйте вода! Нарежете на тънки ивици беления чесън, копъра, пипера и добавете към краставичките в плика. Поръсете със сол и захар.
Завържете пликчето или покрийте контейнера и го разклатете добре в продължение на 2-3 минути, за да смесите цялото съдържание.
Оставете краставицата на стайна температура в продължение на 60 минути. От време на време разклащайте пликчето, за да позволите на зеленчуците да се напоят равномерно. Един час по-късно краставиците вече могат да се ядат, но за по-добро осоляване ги сложете в хладилника за още 3 часа.
Краставиците, приготвени по този начин, трябва да ядете възможно най-бързо, в противен случай те ще станат много солени. Препоръчително е да си ги приготвите веднага. Опитайте този бърз начин на готвене леко осолени краставици и всеки ден ще се поглезете с хрупкава радост. Запишете рецептата още сега, за да не я загубите.