Печено пилешко за 45 минути? Няма проблем. Тази техника тук, с първоначално готвене на пилешките гърди в тиган и после във фурната със зеленчуци, ще ви осигури питателна вечеря за нула време.
Продукти:
450 г ряпа, обелена и нарязана на парчета по 2 см
450 г дребни картофки срязани на 4
2 с.л. зехтин екстра върджин
1 с.л. нарязан пресен риган или 1 ч.л. сух
¾ ч.л. сол
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
¼ ч.ч. брашно
1 ч.ч. пилешки бульон
2 пилешки гърди без кожа, срязани на две напречно
1 глава лук шалот нарязан на ситно
1 с.л. дижонска горчица
2 ч.л. винен оцет
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 260 градуса. Смесете ряпата, картофите, 1 с.л. зехти, ригана, ½ ч.л. сол и ¼ ч.л. пипер в средна купа. Разстелете ги на равен пласт върху плоска тава и печете 15 минути.
През това време изсипете брашното в купа и преместете 2 ч.л. от него в малка купа размийте с бульона. Подправете пилешкото с останалите ¼ ч.л. сол и ¼ ч.л. пипер. Оваляйте месото в брашно и го поизтупайте от излишното брашно. Загрейте останалата с.л. зехтин в тиган. Добавете пилешките гърди със страната, от която е била кожата, надолу, и ги оставете да покафенеят леко за около 5 минути.
След като зеленчуците са се пекли 15 минути, разбъркайте ги и сложете по едно парче пилешко със страната на кожата нагоре във всеки ъгъл на тавата. Върнете тавата във фурната и печете поне 20 минути, докато пилето стане крехко.
В това време загрейте отново тигана, сложете нарязания лук и бъркайте, докато стане прозрачен за около минута. Разбъркайте сместа с бульона и добавете в тигана. След като заври, разбърквайте от време на време, докато се изпари наполовина (за около 8 минути). Бъркайки, добавете и горчицата и оцета. Сервирайте пилето и зеленчуците със соса.