Работи за предотвратяване както на хипотиреоидизъм, така и на хипертиреоидизъм!
Карамфилът се използва широко за кулинарни цели, придавайки приятен аромат и вкус на ястията. Но има много повече потенциал!
Карамфилът е богат на основни хранителни вещества и етерични масла за нашето тяло.
Карамфилът има свойства: антисептично, лечебно, противогъбично, антибактериално, антиоксидантно, аналгетично и противовъзпалително.
Препоръчва се при кашлица, газове в червата, възпаление, зъбобол, бронхит и за подпомагане на загубата на тегло, тъй като карамфилът ускорява метаболизма и подобрява храносмилането, което улеснява загубата на мазнини.
Евгенолът е веществото, което придава на карамфила неговия аромат и по-голямата част от неговата лечебна сила.
Благодарение на евгенола карамфилът има антисептични и анестетични свойства.
Има изследвания, които доказват положителното действие на карамфила при рак на храносмилателната система и възпаление в ставите.
В карамфила откриваме и минерали като желязо, манган, калий, селен и магнезий. Освен това осигурява витамини като А, С, К и бета-каротин.
От карамфил се извлича отлично масло, което се използва за укрепване на слаби нокти, за борба с гъбичките по ноктите.
Друг супер ефективен продукт от карамфил е екстрактът от карамфил.
Екстрактът от карамфил се използва при лечение на гъбички и вируси. Смесен с вода се използва като орален антисептик. Чистият екстракт служи за облекчаване на сърбежа при ухапвания от насекоми.
Предлагаме ви рецепти за масло и екстракт от карамфил.
Ето само 10 употреби на карамфилово масло и екстракт:
1. Аналгетик и антисептик
Карамфилът облекчава болката в зъбите, венците и възпалението в гърлото. Също така е добър домашен лек за инфекции, изгаряния и рани.
2.
Карамфилът детоксикира кръвта и подобрява кръвообращението, благоприятства цялото тяло и стимулира имунната система.
3. Елиминира слузта
Карамфилът действа като отхрачващо средство и намалява слузта в гърлото и хранопровода.
4. Ускорява метаболизма
Карамфилът ускорява метаболизма, увеличава производството на слюнка и течности, отговорни за храносмилането. Това води до бързо изгаряне на мазнини.
5. Подобрява храносмилането
Карамфилът подобрява храносмилането, тъй като повишава секрецията на храносмилателни ензими. Бори се със запека и помага при гадене и стомашен дискомфорт.
6. Припадъци
Карамфилът намалява мускулните спазми и облекчава спазмите.
7. Орален антисептик
Карамфилът е добър антисептик, който действа срещу бактериите в устата и стомаха и помага за премахване на лошия дъх.
8. Щитовидна жлеза
Също така е полезен за щитовидната жлеза и работи за предотвратяване както на хипотиреоидизъм, така и на хипертиреоидизъм.
9. Контрол на холестерола
Карамфилът помага за контролиране на лошия холестерол.
10. Противовъзпалително
Карамфилът е добро естествено противовъзпалително средство, което помага в борбата с възпалителните заболявания.
За да извлечете ползите от карамфила, в случай на вътрешни проблеми като възпаление и проблеми с храносмилането е идеално да консумирате чай, приготвен от тази подправка.
Оставете 1 литър вода да заври, добавете 1 чаена лъжичка карамфил и продължете да загрявате още 10 минути. Покрийте с капак и оставете да кисне, докато се охлади напълно. Прецедете и пийте не повече от 3 чаши на ден.
Карамфиловото масло се препоръчва за укрепване на ноктите, за борба с гъбичките по ноктите и гъбичките по кожата.
За да приготвите маслото, смесете 30 г карамфил с 200 мл зехтин или слънчогледово масло и загрейте в съд с вода на слаб огън за един час.
Оставете да изстине, прецедете и съхранявайте в чист стъклен съд.
Екстракт от карамфил за борба с гъбички и вируси.
Разтворен в алкохол или вода, може да се използва като екологичен аромат.
Смесен с вода, той действа като орален антисептик.
Една чаена лъжичка от екстракта в чаша вода се използва за облекчаване на генитален сърбеж при генитална кандидоза. Изплакнете два пъти на ден, сутрин и преди лягане.
Чистият екстракт служи и за облекчаване на сърбежа при ухапвания от насекоми.
За да направите екстракт, поставете 30 грама карамфил и 300 мл водка в тъмен стъклен съд. Разбърква се и се влива в продължение на поне два месеца.
Готово е за употреба, когато течността покафенее.
Важно: Карамфилът е противопоказан при бременни и кърмещи жени, деца под 6-годишна възраст и пациенти със стомашно-чревни проблеми и неврологични заболявания.