Работи за предотвратяване както на хипотиреоидизъм , така и на хипертиреоидизъм !
Карамфилът се използва широко за кулинарни цели, като придава приятен аромат и вкус на ястията. Но има много повече потенциал!
Карамфилът е богат на основни хранителни вещества и етерични масла за нашето тяло.
Карамфилът има свойства: антисептични, лечебни, противогъбични, антибактериални, антиоксидантни, аналгетични и противовъзпалителни.
Препоръчва се при кашлица, чревни газове, възпаления, зъбобол, бронхит и за помощ при загуба на тегло, тъй като карамфилът ускорява метаболизма и подобрява храносмилането, което улеснява загубата на мазнини.
Евгенолът е веществото, което придава на карамфила неговия аромат и по-голямата част от лечебната му сила.
Благодарение на евгенола карамфилът има антисептични и анестетични свойства.
Има изследвания, които са доказали положителните ефекти на карамфила при рак на храносмилателната система и възпаления в ставите.
В карамфила откриваме и минерали като желязо, манган, калий, селен и магнезий. Освен това осигурява витамини като А, С, К и бета-каротин.
От карамфил се извлича отлично масло, което се използва за укрепване на слабите нокти, за борба с гъбичките по ноктите.
Друг супер ефективен продукт от карамфил е екстрактът от карамфил.
Екстрактът от карамфил се използва за лечение на гъбички и вируси. Смесен с вода, се използва като орален антисептик. Чистият екстракт служи за облекчаване на сърбеж от ухапвания от насекоми.
Предлагаме ви рецепти за масло и екстракт от карамфил.
Ето само 10 употреби на масло и екстракт от карамфил:
1. Аналгетик и антисептик
Карамфилът облекчава болката в зъбите, венците и възпалението в гърлото. Също така е добър домашен лек за инфекции, изгаряния и рани.
2.
Карамфилът детоксикира кръвта и подобрява кръвообращението, има полза за цялото тяло и стимулира имунната система.
3. Елиминира слузта
Карамфилът действа като отхрачващо средство и намалява слузта, присъстваща в гърлото и хранопровода.
4. Ускорява метаболизма
Карамфилът ускорява метаболизма, увеличава производството на слюнка и течности, отговорни за храносмилането. Това води до бързо изгаряне на мазнини.
5. Подобрява храносмилането
Карамфилът подобрява храносмилането, тъй като увеличава секрецията на храносмилателни ензими. Бори се със запека и помага при гадене и стомашен дискомфорт.
6. Припадъци
Карамфилът намалява мускулните спазми и облекчава крампите.
7. Орален антисептик
Карамфилът е добър антисептик, който действа срещу бактериите в устата и стомаха и помага за премахване на лошия дъх.
8. Щитовидна жлеза
Също така е добър за щитовидната жлеза и действа за предотвратяване както на хипотиреоидизъм, така и на хипертиреоидизъм.
9. Контрол на холестерола
Карамфилът помага за контролиране на лошия холестерол.
10. Противовъзпалително
Карамфилът е добро естествено противовъзпалително средство, което помага в борбата с възпалителните заболявания.
За да се възползвате от ползите от карамфил, при вътрешни проблеми като възпаления и храносмилателни проблеми е идеално да консумирате чай, приготвен от тази подправка.
Оставете да заври 1 литър вода, добавете 1 чаена лъжичка карамфил и продължете да загрявате още 10 минути. Покрийте с капак и оставете да се вари, докато изстине напълно. Прецедете и пийте не повече от 3 чаши на ден.
Маслото от карамфил се препоръчва за укрепване на ноктите, за борба с гъбичките по ноктите и гъбичките по кожата.
За да приготвите олиото, смесете 30 г карамфил с 200 мл зехтин или слънчогледово олио и загрейте в купа с вода на слаб огън за един час.
Оставете да изстине, прецедете и съхранявайте в чист стъклен съд.
Екстракт от карамфил за борба с гъбичките и вирусите.
Разтворен в алкохол или вода, може да се използва като екологичен аромат.
Смесен с вода, действа като орален антисептик.
Една чаена лъжичка от екстракта в чаша вода се използва за облекчаване на генитален сърбеж при генитална кандидоза. Изплакнете два пъти на ден, сутрин и преди лягане.
Чистият екстракт служи и за облекчаване на сърбеж от ухапвания от насекоми.
За да направите екстракт, поставете 30 грама карамфил и 300 мл водка в тъмен стъклен съд. Смесете и настоявайте най-малко два месеца.
Готова е за употреба, когато течността стане кафява.
Важно: Карамфилът е противопоказан при бременни и кърмещи жени, деца под 6 години и пациенти със стомашно-чревни проблеми и неврологични разстройства.