Ако ви се хапва нещо вкусничко, мекичко, засищащо и ароматно, но пък не ви се губи време в приготвянето му, имаме нещо точно за вас! Тези питчици-закуски с лук се правят за нула време, дори не е необходимо да се цапате с тестото. Може да ги поднесете като самостоятелна закуска, вместо хляб или гарнирани с месо или риба - като сандвич.
Лесни лучени хлебчета
Продукти:
1/2 кг стар лук
2 яйца за тестото + 1 за намазване
400 гр.брашно
100 гр.масло
8 гр.суха мая
130 мл топла вода
1/2 червена чушка
зелен лук
1/2 ч.л.провансалски билки
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
сусам за поръсване
Приготвяне:
Първо нарежете лука на полумесеци. Прехвърлете го в дълбока купа, добавете подправките и солта, след което с ръка намачкайте хубаво лука. Прибавете в купата нарязания ситно зелен лук и чушките, нарязани на ивици, разтопеното масло, яйцата, и разбъркайте.
Отделно смесете пресятото брашно със солта, захарта и сухата мая. Добавете го в купата при зеленчуците и с помощта на кухненски робот или миксер с приставки за тесто започнете да разбърквате тестото, добавяйки постепенно топла вода. Когато поеме цялото брашно, покрийте купата и оставете на топло да втаса.
Намажете с олио малки форми за пица или малки тавички, след което разпределете в тях шупналото леко тесто. Намажете с разбито яйце, поръсете със сусам и изпечете хлебчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачервят приятно.