Готови ли сте за нов вкус, който ще ви изненада приятно? Предлагаме ви тази лесна и бърза рецепта за домашен кекс с карамел , която в момента е топ-популярна в социалните мрежи и кулинарните форуми. Можете да приготвите кекса и за празнични поводи, но и за всеки ден...
Петминутен кекс с карамел
Продукти (измерени с чаша 240 мл):
- 130 г масло, омекотено на стайна температура
- 130 г захар
- 3 яйца
- 180 г универсално брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. карамелена есенция (по избор)
- 100 г шоколадови парченца
- 1 шепа карамелени парченца/нарязани бонбони Лакта или подобни
За топинг-глазурата:
- 75 бр карамел и малко смлени орехи/фъстъци
Ако правите сами карамеления топинг:
- 50 г захар
- 10 г масло
- 40 мл сладкарска сметана
*измервайте продуктите с чаша 240 мл,
**печете 50-55 минути на 170 градуса във форма 21х11х6 см.
Приготвяне:
1. Маслото се разбива със захарта на крем, след което се добавят едно по едно яйцата. Разбивайте с миксера за 20 секунди след всяко добавяне на яйце.
2. Когато сместа стане гладка, добавете пресятото през сито брашно, бакпулвера и есенцията с вкус на карамел, след което разбийте с миксера за около 20 секунди на най-ниската скорост.
3. Добавете карамел и шоколадови капки, след което разбъркайте с шпатула.
4. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене форма (21х11х6 см) и сложете в загрята на 170 градуса фурна да се пече 50-55 минути.
5. Оставете изпечения кекс да се охлади.
6. Отгоре се залива с карамелена глазура и по желание се поръсва със смлени ядки. Карамеления сироп можете да закупите готов или да си направите сами:
За 200 г карамел: разтопете в тиган захарта (150 г) до карамелен цвят, добавете маслото (30 г) и разбъркайте до пълното му разтопяване.
След това се налива течната сметана (80 мл) и се разбърква, докато всичко се разтопи и обедини. След това охладете.
Да ви е сладко!