2 кг. пилешки крилца
черен пипер и сол на вкус
олио за пържене
4 с.л. маргарин или масло
5 с.л. лют сос (Луизиана)
1 с.л. ябълков оцет
За соса със синьо сирене:
200 гр. синьо сирене
1/2 чаша майонеза
1/2 чаша квасена сметана или кисело мляко
черен пипер
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. ябълков оцет
стръкове целина
Крилцата се разрязват на две парчета и се махат връхчетата им. Овкусяват се добре със сол и черен пипер на вкус и се пържат до златисто в сгорещеното олио. Щом станат готови, маслото се разтапя в купичка, добавя се лютият сос и оцетът и се разбърква. С получената смес се заливат крилцата, докато са топли. Поднасят се горещи с приготвения предварително сос.
За соса: сиренето се натрошава на парчета (да не са много дребни), добавят се другите съставки и се разбърква. Хубаво е да отлежи поне един ден, за да пусне аромата си.
Стръковете от целина трябва да са пресни. Махат се листата и се нарязват на пръчици, удобни за топене (5,6см). С целината се топи в соса като гарнитура към крилцата!