1 ½ кг говеждо месо, от врата, нарязано на кубчета
4-5 с.л. зехтин
1 голям морков, нарязан на кубчета
1 голяма глава лук, нарязана на кубчета
2 стъбла целина, нарязани на едро
2 бутилки бургундско червено вино
2 стръка прясна мащерка
1 глава чесън, нарязана хоризонтално на половина
2 дафинови листа
50 гр масло
225 гр пушен бекон или панчета
450 гр лук шалот, обелен, или арпаджик
2 с.л. брашно
375 гр печурки
290 мл телешки бульон
5 с.л. бренди
Загрейте 1 с.л. от мазнината в голяма тенджера. Добавете моркова, лука и целината и запържете за 2-3 минути. Прибавете виното, мащерката и чесъна, както и двата дафинови листа. Оставете да заври и оставете да къкри за 15 минути. Оставете да изстине.
Поставете говеждото в купа и изсипете отгоре винената марината. Покрийте и сложете в хладилника за една нощ.
Загрейте фурната на 150 градуса. Махнете говеждото от маринатата и го оставите да се отцеди, като запазите самата прецедена вече марината.
Загрейте 25 гр масло и 1 с.л. мазнина в голям тиган. Добавете бекона и запържете докато стане златисто кафяв. Прибавете и лукчетата, запържете съвсем за мъничко и пресипете в гювеч.
Загрейте 1с.л. мазнина в голям тиган. Подсушете парченцата говеждо като използвате кухненска хартия. Изсипете половината в тигана и гответе докато стане златисто-кафяво от всички страни. Махнете от огъня и прехвърлете в гювеча. Повторете с останалото месо.
В тигана, където сте запържвали месото, изсипете 2-3 пълни лъжици от маринатата, деглазирайте и изсипете в гювеча. Разбъркайте 2 с.л. брашно с малко от марината до получаване на гъста еднородна смес, добавете останалата марината и изсипете в гювеча. Изсипете и говеждия бульон. Поставете без капак във фурната и когато заври, сложете капака и печете за 3 – 3 ½ часа, или докато говеждото омекне.
На половината на печенето, загрейте останалото масло и мазнина и запържете гъбите до златисто-кафяво. Добавете брендито и гответе още няколко минути. Прибавете готовите гъби към месото в гювеча, разбъркайте и оставете да се доготви.
Сервирайте с пресни картофи с малко масло и поръсени с пресен магданоз.