Бюджетна шоколадова торта с вкус за милиони

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бюджетна шоколадова торта с вкус за милиони
Бюджетна шоколадова торта с вкус за милиони
1422
Бюджетна шоколадова торта с вкус за милиони
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес предлагам да приготвя шоколадова торта . Ще ви споделя една рецепта за шоколадова глазура върху какао, която не лепне.

Вкусът на тази домашна торта много прилича на известната торта Сахер , но е много по-бюджетна.

Торта както за празник така и за всеки ден.

Съставки:

За блата

  • яйца - 5 бр. 
  • захар - 150 гр
  • сол - 1 гр
  • масло - 70гр
  • какао - 30 гр
  • мляко - 60 мл
  • брашно - 100 гр
  • царевично нишесте - 25 г
  • бакпулвер - 2гр

За намазване

  • пюре от кайсии - 250гр
  • желатин - 5 гр

За крема

  • желатин - 8 гр
  • вода - 45 мл
  • захар - 100 гр
  • какао - 50 гр
  • мляко - 170 мл

Приготвяне на блата:

Взимаме яйца със стайна температура, разбиваме ги в купата на кухненски робот, добавяме захар и сол. Разбийте 7-9 минути.

Смесете горещо олио и какао в друга купа. Благодарение на сгорещеното олио, какаото ще разкрие своя шоколадов вкус. Изсипваме топло мляко там.

Разбъркайте с бъркалка, щом видите, че сместа започва да се сгъстява - спрете да бъркате. Оставете купата настрана.

В друга купа смесете сухите съставки: пшенично брашно и нишесте, бакпулвер, ванилия.

Към шоколадовата паста добавяме 30% от яйчената смес, която сме разбили със захарта. Разбъркайте с бъркалка. Добавете брашното и разбъркайте тестото.

Изсипете останалата яйчена маса и разбъркайте с шпатула.

Загрейте фурната на 160 градуса.

Взимаме форма (размер 13*23*7 см), покриваме дъното с пергамент. Изсипете тестото, поставете във фурната за 45 минути.

Кайсиевото пюре се смесва с желатина. Оставете настрана за 15 минути, през което време желатинът ще набъбне. След това сложете пюрето в микровълновата за 1 минута, за да се разтвори желатинът.

Пригответе глазурата: изсипете желатина в купа, налейте вода, разбъркайте.

Изсипете захарта, какаото и млякото в тенджера. Разбъркваме. Слагаме на котлона, довеждаме до кипене.

Свалете от котлона, добавете набъбналия желатин и разбъркайте с бъркалка.

Глазурата е готова, по желание може да я прецедите през цедка. Покрива се със стреч фолио и се оставя на стайна температура докато изстине.

Готовата бисквита извадете от фурната и я оставете във формата за още 15 минути, докато се стабилизира напълно. Извадете от формата, оставете да изстине напълно и нарежете блата на 4 еднакви части..

Намажете блатовете със сладко от кайсии.

Горният слой и страните също се намазват със сладко от кайсии. Слагаме го в хладилника за 2 часа.

Покрийте тортата с глазура и я приберете в хладилника за още 30-60 минути, за да стегне глазурата.

Ето една такава красива торта. Много красиво и вкусно!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft