Идеята за тези бюреци "откраднах" от един турски сериал , където главната героиня приготвяше този Peynir Zeytinli Börek на децата си за закуска, а видът им беше умопомрачителен. Не исках да ги пържа като нея, затова реших да ги изпека във фурната, а също така промених формата, за да изглеждат като кръгли банички.
Зелените маслини в комбинация със сирене в пълнежа са изненадващо добри, така че тези пикантни бюреци вече дефилираха на трапезата ни няколко пъти. Приготвих ги и за гости, всички останаха във възторг! Ето и на вас рецептата за вкусните и лесни бюречета със сирене и маслини:
Бюречета от турските сериали
Продукти:
400 г тънки кори за баница
400 г сирене фета (или половин фета, половин настърган кашкавал)
2 яйца
100-120 г зелени маслинки без костилки
Олио/Масло на вкус
Приготвяне:
Сиренето се натрошава, добавят се яйцата и се разбърква. Нарежете зелените маслини и ги добавете към сиренето, след което всичко се разбърква добре.
Разрежете всяка кора на две, след което намажете с половин чаена лъжичка олио (или разтопено масло). Долната третина на корите се намазва с една чаена лъжичка от плънката, завива се като палачинка и след това се увива на охлювче на малък кръгъл бюрек.
Подредете бюречетата със сирене в намаслена тава. Напояват се добре със смес от олио и вода и се пекат 30 минути на 200 градуса. Преди края извадете тавата и отново намажете с олио и вода, след което печете още 5 минути, докато станат златисти и хрупкави.
Сервирайте ги топли, въпреки че са хубави и студени. Обикновено мажа отгоре баничките с яйца и сметана, тук не го направих, за да е хрупкава горната коричка.