Бялата египетска торта е рецепта, добре позната на старите домакини заради простотата си на приготвяне. Известно е, че се прави от 8 яйца, така че количествата на останалите съставки се определят съответно. Получавате истинско изкушение за сетивата, състоящо се от блатове с вкус на ореховка и невероятно нежен ванилов крем! Ето какво ви трябва за уникалната Египетска торта:
Бяла египетска торта
Продукти за 1 блат (необходими са 2 блата):
4 белтъка
1 с.л.
4 с.л. кристална захар
5 г бакпулвер
6 с.л. запечени смлени орехи или лешници
За първия крем:
8 жълтъка
8 с.л. захар
8 с.л. брашно
1 л прясно мляко
100 г бял шоколад
150 г масло или маргарин
За втория крем:
500 мл сладкарска сметана
100 г заквасена сметана
100 г печени смлени орехи или лешници
Приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците на общо 4 яйца. За един блат е необходимо 4 белтъка да се разбият в дълбока купа с постепенно добавяне на захар, докато се получи пенлива смес. Към разбърканите белтъци се добавят запечените смлени ядки, бакпулверът и една лъжица меко брашно.
Всички съставки се смесват с шпатула, докато сместа стане еднородна и се смеси. Сместа за корите се изсипва в тава с размери 35х25 см, заравнява се и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Кората се пече около 13-14 минути и след изпичане веднага се изважда от формата. По същия начин се приготвя и втората кора.
За първия крем: Необходимо е в купа да сложите 8 жълтъка с 8 лъжици захар, 8 лъжици брашно и да добавите малко мляко. Сложете останалото мляко в тенджера и го оставете да заври. Брашното, яйцата и захарта се разбиват на ръка с бъркалка. Преди да заври млякото, се добавя сместа от брашно, яйца и захар и се бърка до сгъстяване на слаб огън.
Когато кремът се сгъсти, отстранете от котлона и докато е още горещ, добавете 100 г бял шоколад и разбъркайте, докато се разтопи и стане като на пудинг. Когато стегне, кремът се покрива с плик или фолио и се оставя да изстине.
Разбийте 150 г меко масло или маргарин в отделна купа.
Добавете охладения крем постепенно към разбитото масло и продължете да бъркате. Кремът трябва да се добави към разбитото масло няколко пъти, обикновено на три порции, за да се смеси добре.
За втория крем е необходимо 500 мл сладкарска сметана да се разбие в отделен съд на твърд сняг. В отделна купа сложете 100 г заквасена сметана. Ако предварително сте разбили 500 мл сладкарска сметана, тогава не добавяйте захар към заквасената сметана, а ако използвате обикновена, неутрална сметана, тогава добавете 50 г пудра захар към заквасената сметана.
Комбинирайте двете сметани и разбъркайте всичко.
Върху изстиналата кора (първата) се нанася половината от първия крем, разстила се добре и се поръсва със запечени смлени ядки, след което се слага половината от втория крем и се разстила хубаво.
Отгоре се слага втората кора и процедурата се повтаря. Не е нужно да заливате тези кори с мляко или горещо какао, защото са много сочни и доста меки. Украсата направете по ваше желание и е необходимо тортата да се охлади хубаво и стегне в хладилника преди сервиране.
Да ви е сладко!