Бяла лютеница - тоталния македонски хит, който дойде и у нас! Фантастичен вкус, който не се забравя:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бяла лютеница - тоталния македонски хит, който дойде и у нас! Фантастичен вкус, който не се забравя:
Бяла лютеница - тоталния македонски хит, който дойде и у нас! Фантастичен вкус, който не се забравя:
101328
Бяла лютеница - тоталния македонски хит, който дойде и у нас! Фантастичен вкус, който не се забравя:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Айварът е традиционна македонска вкусотия , която много прилича на нашенската лютеница. Днес обаче ви предлагаме да опитате "белия" вариант на тази необичайна разядка - или с други думи Бяла лютеница .

Феноменална вкусотия без пастьоризация, белият айвар или малиджано е старо, традиционно македонско зимно ястие, което се приготвя в много семейства.

Патладжанът се допълва от зелени и жълти чушки, домати, горчица, олио. Може да се добави и чесън на вкус. Комбинира се добре като гарнитура към всяко ястие, но най-вкусно е, ако се намаже върху хляб в комбинация с парче сирене.

айвар със сирене

Бяла лютеница

Продукти: 

5 кг зелени чушки

4 кг патладжан

2 равни супени лъжици захар

1 малка глава чесън

сол на вкус

100-150 мл 9% алкохолен оцет

100 г горчица

700 мл олио

В тази рецепта добавете 2 равни чаени лъжички сол, но опитайте лютеницата преди края и добавете, ако липсва още сол.

Начин на приготвяне:

Зелените чушки се измиват добре, след което се пекат, докато потъмнят, обелват се и се почистват от семето. Същото се повтаря и с патладжана. Първо го измийте, нарежете на няколко по-тънки парчета и го изпечете на скара или директно върху котлона.

печени чушки

След изпичане чушките и патладжаните се пасират в блендер или месомелачка. В голяма тенджера добавете олиото и изчакайте да се загрее добре.

печени патладжани

В сгорещеното олио добавете сместа с чушките, а след това и сместа с патладжаните. Оставете да се варят около 2 часа, като разбърквате от време на време  хубаво до дъното и от всички страни, за да не загори.

смес за айвар

Някъде по средата на готвенето се добавя малка глава чесън, нарязан на ситно и още по-добре - направен на паста. След това добавете 1-2 супени лъжици захар, 100-150 мл 9% алкохолен оцет, в зависимост от това колко харесвате киселия вкус.

лютеница с чесън

Накрая добавете още една-две равни лъжички сол, разбира се, ако е необходимо. Малко преди края на готвенето (след около час и половина) добавете 2 супени лъжици горчица.

Разбъркайте сместа и оставете да се вари още 10-15 минути. В рецептата използваме леко пикантна горчица, но можете да използвате каквато искате. Лютеницата е готова, когато лъжицата, с която разбърквате, оставя "диря" по дъното на тенджерата.

Също така индикация, че лютеницата е готова е, когато вземете част от сместа с лъжицата и тя падне напълно. Внимавайте обаче да не преварите тази деликатна вкусотия. След приготвяне насипете веднага в чисти, стерилизирани буркани, докато е още гореща.

мелиджано в буркани

В бурканите се слагат 1-2 лъжички от лютеницата, и се изчаква няколко секунди целият буркан да се "запари", след което веднага се пълнят бурканите догоре, докато лютеницата е много гореща. Бурканите се затварят веднага и не трябва да се стерилизират.

бяла лютеница в буркани

бяла лютеница рецепта

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft