Картофени питки с вкусен пълнеж от сирене и шунка
Всички знаем да приготвяме картофени кюфтета , но те са вече в миналото. Предлагаме ви да опитате тази нова рецепта за картофени питки с пълнеж.
Необходими са ви следните продукти:
. 400 грама брашно
. 2 пакетчета бакпулвер
. 2 пакетчета суха мая
. 200 грама маргарин
. 300 грама варени пасирани картофи
. 1 яйце
. сол
Необходими продукти за плънката:
. 300 грама шунка
. 200 грама сирене или кашкавал
Начин на приготвяне:
В подходящ дълбок съд смесете брашното заедно с пасираните картофи, бакпулвера, маята и солта. Добавете маргарина и яйцето и така омесете меко тесто. Тестото се оставя да престои покрито на топло за около 30 минути. В същото време ситно нарежете шунката и настържете сиренето (или кашкавала).
Тестото разделете на две части, а всяка част разточете на блат с дебелина около 0,5 см. Нарежете блата на правоъгълници с размер 5х10 см.
Отгоре на всеки правоъгълник поставете по малко от плънката и прегънете по широката страна като притиснете ръбовете с пръсти. Подредете парчетата с малко разстояние между тях в тава, предварително покрита с хартия за печене. Намажете отгоре с яйце и настържете малко кашкавал. Оставете ги да постоят така около 15 минути. Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса по С за около 30 минути.
Това е всичко. Вашите мини картофени питки са готови.
Сервирайте питките топли. На децата предложете с тях малко прясно или кисело мляко, а на възрастните чаша бира!
Добър апетит!