Au gratin е начин за приготвяне на храна във фурната, благодарение на който на повърхността се образува апетитна златиста коричка. За това зеленчуците, месото или рибата обикновено се поръсват с галета или настърган кашкавал. Отличен пример за ястие, приготвено по този начин, е огретена
Тайната на успеха на това изискано френско ястие се крие във факта, че картофите, напоени с мляко и масло, просто се топят в устата ви. Легендарният картофен огретен може да бъде полезно допълнение към месото и зеленчуците. Такъв великолепен гювеч може лесно да се приготви за празника, той винаги изглежда добре на масата и предизвиква буря от положителни емоции сред гостите.
Съставки
Картофи 5 броя.
Масло 4 с.л.
Пшенично брашно 3 с.л.
Мляко 400 мл
Сол 1 ч.л.
кашкавал 200 гр
Лук 1бр
Черен пипер (смлян) 1 щипка
Подготовка
Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма тенджера на слаб огън разтопете 3 с.л. масло.
Добавете брашно, сол и черен пипер, разбъркайте до гладка смес.
Наливайте мляко постепенно. Оставете да заври, след това гответе още 2 минути, като разбърквате от време на време, докато сместа започне да се уплътнява.
Свалете съда от котлона, настържете кашкавала (150 г) в соса и разбъркайте, за да се разтопи
Добавете тънко нарязани картофи и нарязан лук към соса
Намажете форма за печене с масло, разпределете картофите с останалите съставки върху нея.
Печете картофите за около час, докато омекнат. 5 минути преди готвене можете да поръсите огретена с останалия кашкавал
По желание можете да добавите щипка индийско орехче, което се комбинира добре с картофи. Опитайте се също да направите вкусни пълнени картофи и разкажете на приятелите си за рецептата!