Какво може да бъде по-вкусно от френските сладкиши? Рецептата е проста – а вкусът потресаващ. Тези охлювчета се приготвят в скъпите хотели в Европа и се сервират за закуска.
Необходими съставки:
За тестото:
500 грама готово тесто с мая
За крема:
200 грама стафиди или парченца шоколад
0,5 литра прясно мляко
100 грама захар
0,5 чаена лъжичка ванилова захар
1,5 супена лъжица брашно
2 яйца
100 мл ликьор “Коантро” или коняк
За сиропа:
120 мл вода
115 грама захар
Пригптвяне:
Потопете за поне 2-3 часа (за предпочитане една нощ) стафидите в коняка или ликьора.
Предварително размразете тестото.
Пригответе яйчения крем: млякото смесете с ваниловата захар и го сложете на котлона. В същото време разбийте яйцата със захарта, добавете брашното.
Когато млякото почти кипне, добавете 1/3 от него към яйчената смес. За да не се пресекат яйцата, изсипете млякото на много тънка струйка. След това смесете яйчено-млечната смес с останалата част и изчакайте, докато кипне.
При постоянно бъркане гответе в продължение на 5-7 минути, докато кремът се сгъсти. След това охладете.
Разстелете един слой тесто с дебелина 0,5 – 0,7 см. Намажете го с крем и щедро го поръсете със стафиди или шоколад.
Завийте на руло и с остър нож нарежете пръстени от 2 см. Върхът го навлажнете с вода, за да не се слепват охлювчетата.
Разпределете бъдещите охлювчета върху хартия за печене и леко ги изравнете. Намажете ги с жълтък и ги оставете да престоят около 20 минути, след което ги изпратете във фурната и печете на 180 градуса за 20-25 минути.
Докато кравайчетата се пекат, направете захарния сироп. Смесете водата със захарта да се стопи и варете, без да разбърквате, за около 5 минути.
Готовите охлювчета намажете със захарен сироп (или поръсете със захар). Той ще им придаде блясък.