В борбата с вирусите и настинките, чесънът винаги се е откроявал от народните средства. А в готвенето по принцип е незаменим.
Не е нужно да сте опитен агроном, за да се справите с отглеждането на чесън. Достатъчно е да знаете само основните моменти. На първия етап не се изискват дори пръст и поливане . И в края на статията ще намерите рецепта за вкусни тестени изделия, направени от зелените листа на младия чесън.
Как да отглеждаме чесън на перваза на прозореца
Ако искате да получите свеж чесън бързо и без кпроблеми, ще ви трябва пластмасова бутилка с вода и глава чесън.
Вземете бутилка с всякакъв размер, въпреки че е по-удобно да използвате половин литър. Отрежете горната част и леко разтопете краищата с ютия.
Напълнете бутилката до ръба с вода и поставете чесъна отгоре.
Поставете бутилката на уединено място и след 1-2 седмици ще имате първите кълнове.
Когато чесънът покълне добре, той може да бъде разсаден в саксия с почва.
Чеснова паста рецепта
Универсална пикантна подправка, която може просто да се разнесе върху хляб, поднесена като сос към месо или добавена към супи. В хладилника пастата се съхранява много дълго време. Само не забравяйте плътно да затворите буркана, така че миризмата да не преминава към други продукти.
Съставки
- 500 г зелени перца чесън
- 2 с.л. сол
- 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 2 ч.л. подправки за скара
- 100 мл зехтин
Приготвяне
- С помощта на блендер разбийте зеленителистата и подправките до гладкост.
- Добавете зехтина и разбъркайте добре.
- Сложете пастата в чист и сух буркан. Затворете капака.
- Зелените издънки на чесъна перфектно дезинфекцират вътрешния въздух. Така той ще се превърне не само в вкусно допълнение към вашите ястия, но и полезно стайно растение.