Слагам точно 5 съставки в житото за Задушница и винаги става перфектно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Слагам точно 5 съставки в житото за Задушница и винаги става перфектно:
Слагам точно 5 съставки в житото за Задушница и винаги става перфектно:
77308
Слагам точно 5 съставки в житото за Задушница и винаги става перфектно:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Житото (варената пшеница) е една от задължителните раздавки на Задушница . По повод наближаващата Месупустна Задушница, която тази година се пада на 9 март, решихме да ви издадем петте тайни на идеалното жито за Задушница . Ето какво ви трябва:

Перфектното жито за Задушница

Продукти:

  • 500 грама бяло жито
  • 400 грама захар
  • 400 грама смлени орехи
  • 2 торбички ванилова захар
  • 1/2 индийско орехче

Приготвяне:

Половин килограм бяло жито почистете добре, измийте, изсипете го в тенджера под налягане и го залейте с вода, след което оставете да престои една нощ. На следващия ден измийте набъбналото жито в няколко води, за да се отстрани мръсотията и го сварете добре.

Когато житото се свари, оставете да изстине и докато е хладко, прецедете, но не изплаквайте! Това е една от тайните, пшеничното нишесте трябва да остане със зърното.

жито Задушница

След като прецедите житото, докато е още топло, го смелете в блендер, кухненски робот или в месомелачка. Не трябва да е много ситно смляно, добре е житото да е едро смляно, да има обем.

Това е втората тайна на най-добрата рецепта за варена пшеница.

варена пшеница Задушница

Смесете още топлото и смляно жито със захарта и орехите, добавете ванилова захар и по желание половин ситно смляно индийско орехче. Смесването на житото с останалите съставки става на ръка.

Домакинята бърка и меси сместа с ръце и пръсти. Това е третата тайна защо на най-добрата рецепта за  жито за помен ! Накрая житото се поръсва отгоре с ядки. Може да се украси, като се направи релеф под формата на кръст от цели орехи.

рецепта пшеница

Някои украсяват житото с пудра захар, с плодчета нар, сусам, дори се правят истински художествени картини.

Когато е готово, житото се носи в църквата за освещаване, а след това се раздава на присъстващите.

Едно нещо обаче в никакъв случай не трябва да правите с него - какво е то, ще разберете от тази статия!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft