Най -безопасните и устойчиви видове съдове за готвене
1. Чугун. Екологичен материал, който се използва в готвенето от векове. Той запазва топлината добре, така че е подходящ за „бавни“ възможности за готвене - задушаване и т.н.
Най -приятното нещо за чугуна е неговият примитивен състав. Не съдържа токсични агенти
Как да направите чугун "незалепващ"? Ниска температура, малък слой масло. След като го измиете нанесете и мазнина за покритието.
2.
Ако чугунът е капризен в грижите си, тогава черпаците, тенджерите и тиганите от неръждаема стомана не са такива. И изглеждат красиви.
Но съставът трябва да е чист - изключително висококачествена неръждаема стомана.
Най -безопасните сплави за храни, направени от въглерод, хром, никел, титан и / или манган са номерирани 304, 316 и 430.
За да избегнете повреда на кухненската стомана, не я почиствайте с груби абразиви - драскотини и ожулвания ще намалят качеството на тези съдове.
3. Стъкло. И отново, широко поле за действие. Дълготраен, нетоксичен и безопасен материал с дълга история.
Обичам стъклени съдове за печене и ги използвам предимно.
Между другото, освен топлоустойчивите съдове за фурна, обърнете внимание на стъклени съдове за съхранение на храна у дома.
Няма безопасна пластмаса, затова я използвайте само за транспортиране и не я загрявайте.
4. Мед. Този материал е доста пластичен и реактивен, той постоянно обогатява храната. Медта е здравословна, през повечето време не получаваме достатъчно от нея с храната. Но излишъкът от всеки метал е токсичен, така че е погрешно да преминете напълно към медни съдове за готвене.
5. Керамика. Гювеча от червена глина придава на ястията невероятен вкус. Но, за съжаление, експлоатационният им живот е кратък - те са много крехки. Но полезно.
Има и много въпроси относно емайла и глазурата - първо производителите се стремят към максимална здравина, и второ, към яркостта на покритията. Те не са особено загрижени за химичния състав, регулаторните органи им дават голяма свобода на действие.
Така че отново има изобилие от активни химикали и оксиди. И ако продуктът е евтин, тогава за качеството му оставя много да се желае.