Пачата (желирано месо) е едно от най-уважаваните ястия зимата за българите.
Готвенето на желирано месо отнема много време, поне 6-8 часа. Това време е необходимо за пълното сваряване на месото и естественото втвърдяване на пача, без използването на желатин.
Има много тънкости в приготвянето на пача и една от тях е кога точно през тези 8 часа готвене трябва да посолите пачата?
Повечето домакини добавят сол към пачата неправилно, поради което ястието може да се окаже или пресолено, или недосолено, или не замръзва добре.
Как правилно да солите желирано месо Тъй когато пачата се готви няколко часа, солта не трябва да се добавя в самото начало на процеса.
Въпреки че месото за желирано месо се готви на слаб огън, водата все още се изпарява от тигана.
Ако добавите сол в началото, до края на варенето водата ще се изпари, но солта ще остане, което ще доведе до пресолен бульон.
Най-лошото е, че ако добавите вода към бульона, пачата няма да се втвърди.
Някои може да си помислят, че ако се добави сол в края на готвенето, месото няма да е достатъчно солено и пача ще бъде недоосолена.
Тогава кога трябва да солите пача? Солта трябва да се добави към бульона час до час и половина преди края на варенето на месото.
Това време е достатъчно месото да се насити със сол и водата да не се изпарява много.
Колко сол е необходима за пача? Професионалните готвачи казват, че за всеки 2 литра бульон и 1 кг месо са необходими около 1,5 чаени лъжички сол.
Препоръчително е да използвате обикновена едра сол.
Какви тайни за приготвяне на желирано месо знаете?