Попаднахме на интересна и проста рецепта за зеленчукова запеканка с кайма и нямаше как да не ви я споделим . Не екзотичните съставки ме хванаха за окото, а начинът, по който беше представена. Тиквички с мляно месо и гъби , запечени със сос, блеснаха на масата ми същата вечер.
Готвил съм подобни зеленчукови гювечи и преди . Но, както повечето други, редите продуктите на пластове. Днес ще ви покажа нов начин за оформяне на запеканка от тиквички, който ще направи традиционното ястие по-оригинално.
Състав
Тиквички 2-3 бр.
гъби 200 g
Телешка кайма 350 g
Свинска кайма 350 g
Домат 3 бр.
Чесън 2 скилидки
Лук 1 глава
Соев сос 2 с.л.
Доматена паста 1 супена лъжица
Сметана 300 g
кашкавал 150 g
Яйце 2 бр.
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Подготовка
Нарежете доматите на колелца и наполовина гъбите. Комбинирайте нарязаните зеленчуци, добавете соевия сос и оставете настрана.
Ако имате стари тиквички, обелете ги и нарежете на филийки с дебелина 2-3 см. Посолете и оставете за 10 минути.
Нарежете лукът и чесъна, смесете с каймата, добавете сол и черен пипер, разбъркайте добре
Намазнете лист за печене с олио и започнете да редите съда. Поставете резен тиквички вертикално, след това мляно месо, гъби, домат, пак тиквички и т.н. Напълнете цялата тавичка
Настържете кашкавалът на ситно ренде, смесете с доматеното пюре, заквасената сметана, яйцата и подправките. Изсипете сосът върху зеленчуците
Покрийте с фолио и печете на 180 градуса за час. Извадете фолиото 10 минути преди края на готвенето, за да покафенее горната част.
Ястието с тиквички се оказва много красиво и удовлетворяващо. Добрата новина е, че не е необходимо да стоите дълго време на печката, като пържите зеленчукови кръгчета в тесто . Оригиналната сглобка, невероятен вкус и щастливи усмивки на роднините ще кажат по-добре от всякакви думи за запеканката от тиквички .