Всички почитатели на Тирамису и други кремообразни десерти сигурно обожават Маскарпоне . Това италианско сирене е невероятно вкусен продукт, който обаче струва доста в магазина.
От 1 кг 500 гр. заквасена сметана получавате около 1 кг 100 гр. Маскарпоне. По желание можете да го доовкусите с настъргана лимонена кора или ягоди, например.
Продукти:
Заквасена сметана с масленост 21% - 1 кг 500 гр.
Приготвяне:
Трябват ви гевгир и тенджера с малко по-голям диаметър, за да се побере вътре гевгирът.
Сложете тенджерата на масата.
Вземете голямо парче марля и я сгънете на пет слоя.
Поставете гевгира върху тенджерата, покрийте го със сгънатата марля.
Вътре внимателно изсипете заквасената сметана.
Продуктът трябва да бъде охладен.
Завържете плътно марлята - заквасената сметана трябва да бъде добре уплътнена.
Върху гевгира поставете някаква тежест - приблизително 2-4 кг.
Приберете сметаната в хладилника за 3 дни, така че суроватката да изтече в тенджерата и да остане само вкусната отцедена кремообразна маса.
Съхранявайте сиренето в хладилник, но не много дълго, защото е естествен продукт и бързо се вкисва.