8 Ноември 2016
22958
Снимков материал: pixabay.com
Всички домакини обичат да приготвят храната предварително, а после просто да я претоплят. Както се оказва, обаче, такива манипулации с някои продукти могат да ги направят не само безполезни по отношение на хранителна стойност, но и да навредят на организма .
Днес ще поговорим за това кои храни не трябва да подгрявате втори път, и за кои това е напълно противопоказано. Храните от следния списък е най-добре да използвате повторно в други, студени ястия: все пак да изхвърляме храна е престъпление!
Продукти, които не могат да се подгряват
- Спанак
Ползите от спанака са ни набивани в главите от деца. Всеки, който следи за правилното хранене, най-вероятно вече е включил в диетата си полезния зеленчук. Най-често спанакът се задушава в сметана и се сервира като гарнитура. Но да се загрява отново това ястие е крайно нежелателно, иначе не може и да става въпрос за някаква полза. По-добре е да използвате спанака като студен сос или да го намажете като дип на хрупкави бисквити. - Пиле
Немазното и питателно месо е източник на лекоусвояеми белтъци, но когато се третира отново топлинно, месото променя своята структура и може да наруши нормалния храносмилателния процес. Останалото варено пиле може да се използва като съставка за салата и бургери, а пърженото е по-добре да се сложи във вкусен сандвич . - Гъби
Гъбите съдържат ценни растителни протеини.
За тези, които ограничават използването на месни продукти, те са задължителна храна. Но ние трябва да помним, че гъбичните протеини при повторна топлинна обработка се трансформират, намалявайки ползите и хранителната си стойност. Задушените гъби използвайте като допълнение към топлата паста или салатата.
Яйца
Претоплянето на яйцата правим рядко, обаче ако ни дойде на ум тази идея, е по-добре да я изоставим. Повторното затопляне на яйцата произвежда редица опасни съединения , в резултат на които се получава отравяне на организма. Сварените яйца е по-добре да се използват в салата или сандвич.
Картофи
Трябва да сте забелязали, че след многократното претопляне картофите губят вкуса си. Това важи и за полезното нишесте , което в този случай се превръща в отрова. Варените картофи могат да се използват в салата, но пържените и печени картофи са еднократни ястия.
Целина/Селъри
Този зеленчук е продукт с отрицателно съдържание на калории , популярен сред тези, които следят за теглото си. Полезните вещества, съдържащи се в целината, за съжаление след вторичното им претопляне се превръщат в канцерогени, така че диетичните супи с целина е по-добре да се готвят за еднократна консумация или под формата на студени супи.
Претоплянето на яйцата правим рядко, обаче ако ни дойде на ум тази идея, е по-добре да я изоставим. Повторното затопляне на яйцата произвежда редица опасни съединения , в резултат на които се получава отравяне на организма. Сварените яйца е по-добре да се използват в салата или сандвич.
Трябва да сте забелязали, че след многократното претопляне картофите губят вкуса си. Това важи и за полезното нишесте , което в този случай се превръща в отрова. Варените картофи могат да се използват в салата, но пържените и печени картофи са еднократни ястия.
Този зеленчук е продукт с отрицателно съдържание на калории , популярен сред тези, които следят за теглото си. Полезните вещества, съдържащи се в целината, за съжаление след вторичното им претопляне се превръщат в канцерогени, така че диетичните супи с целина е по-добре да се готвят за еднократна консумация или под формата на студени супи.
Много факти за продуктите, които все още не са известни, но последните изследвания винаги се взема предвид. Така че не забравяйте да споделите тази статия с приятелите си!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари