В ресторанта винаги пускам щипка сода в чашата с вино - след минутка вече знам, дали са ми пробутали менте:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
В ресторанта винаги пускам щипка сода в чашата с вино - след минутка вече знам, дали са ми пробутали менте:
59635
Снимков материал: pixabay.com
В ресторанта винаги пускам щипка сода в чашата с вино - след минутка вече знам, дали са ми пробутали менте:

Българинът по традиция обича червеното вино . Но понеже цената в магазина е достатъчно висока, много от нас предпочитат да си го набавят "на черно" - често пъти от съмнителни домашни източници. Как обаче да определим дали е достатъчно качествено виното , което поднасяме на трапезата? Освен ако не сте опитен сомелиер (а предполагаме, че не сте), риск за измама винаги съществува.

Днес ще ви научим на една  простичка технология за проверка на автентичността и характеристиките на виното, използвайки обикновена сода за хляб. Както и на няколко други трика, с които да определим дали виното е натурално .

Най-бързият метод

сода във виното

Червеното вино с естествена ферментация задължително съдържа определен процент гроздово нишесте. Ако се налее малко от питието в чаша и в него се пусне щипка сода за хляб, двете вещества ще реагират. Течността ще придобие кафеникаво-зелен оттенък.

Фалшивите вина се правят от най-евтините материали. Никой няма да си направи труда да добави гроздово нишесте в „ментето“. Следователно такава течност не реагира на содата по никакъв начин.

Проверка с глицерин

течен глицерин

Храните съмнения към содата? Опитайте с глицерин. Химичните вина включват вещества, които реагират с органични съединения, каквото е C₃H₅ (OH) ₃.

Налейте половин чаша вино и добавете към него 1-2 капки глицерин. Ако той потъне на дъното без видими промени, имаме естествен продукт. В изкуствена или разредена напитка глицеринът ще придобие червен, оранжев или жълт цвят.

Доверете се на обонянието

качествено вино

Може би сте забелязали, че след употреба на гроздови вина от определен източник, главата ви боли. Това се дължи най-вероятно на фактът, че са се опитали да разредят материала за виното, внесен може би от чужбина, колкото е възможно повече, увеличавайки печалбите за сметка на обема. А за да запазят градуса на напитката, добавят спирт, при това не с най-добро качество.

Да проверим истина ли е това, не е трудно. В естественото вино алкохолът от ферментацията не е много. Развийте тапата и оставете бутилката да стои отворена за половин час. През това време характерната остра миризма ще изчезне, съдържанието ще започне да излъчва приятен аромат. Ако виното е разредено или подправено, упоритата миризма на "алкохол" ще ви удари в носа и след час.

Повярвайте на очите си

натурално вино

Съставът на течността може да ви каже много. В натуралното вино течността е леко вискозна. Ако завъртите чашата с напитката в ръка и я спрете рязко, по стените се образува тънък филм, който бавно се оттича. Фалшификатът се оттича бързо и не оставя видими следи.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft