В този зеленчук има нещо забележително, приказно. Удивителни са не само размерите му, но и ярката му огненочервена окраска.
А колко вкусотии могат да се приготвят от него!
Печено в тиквено "гърненце"
За 8 души. Приготовление: 90 мин. 510 ккал
1 голяма тиква или няколко малки, 1 кг телешко филе, 1/2 кг кромид, 4 моркова, 2 супени лъжици растително масло, 0,5 чаши кетчуп, 1 чаена лъжичка сол, 0,5 чаена лъжичка счукан пипер, 0,5 чаена лъжичка кимион, 1 кг картофи, 300 г печурки, 1 опаковка замразен зелен боб
Отрежете "калпачето" на тиквата. С лъжица внимателно отстранете семките и преградките, като внимавате да не повредите кората. Сложете тиквата в тава, върнете "калпачето", налейте малко вряла вода, покрийте с фолио и печете до омекване.
Изчистете морковите и ги нарежете на ивици. Нарежете лука и го пържете в растително масло заедно с морковите до златист цвят. Извадете зеленчуците в паница. В останалото масло запържете нарязаното на кубчета месо. Добавете към него лука и морковите, после кетчупа, солта, пипера и кимиона. Загрейте до завиране, като бъркате непрекъснато. Сложете капак и задушавайте на бавен огън 20 минути.
Нарежете картофите на едри кубчета. Сложете ги в тиган и добавете зеления боб и гъбите. Намалете огъня, сложете капака и задушавайте приблизително 40 минути, докато месото и зеленчуците омекнат. Прехвърлете ги в тиквата.
Съвет: може да приготвите в тиква традиционно печено - без гъби и зелен боб. Телешкото може да се замени с агнешко.
Млечна супа с тиква
200 г тиква, 1,5 чаши мляко, 0,5 чаши вода, 1 супена лъжица грис, парченце краве масло, сол, захар на вкус.
Във вряща вода се слага настърганата тиква и се вари малко. После се налива млякото, добавя се грисът и се вари 10 минути. Добавете кравето масло, сол и захар.
Пилаф в тиква
Взема се средноголяма тиква. Отрязва се "шапчицата" откъм дръжката, изваждат се семките и част от месестата част. Месото /по избор/ се нарязва като за пилаф. По обем то трябва да напълни половината тиква. Запържва се до полуготовност в растително масло с подправки за пилаф и много лук. Измиват се 1,5 чаши ориз. В тиквата се слагат на слоеве: месо, сушени плодове /кайсии, сини сливи, стафиди, орехи - 1 чаша смес/, последен се слага оризът, по самия край на тиквата. Отгоре се посолява. В ориза се слага глава чесън, като се натопява наполовина. Налива се вода "под среза", върху солта. Тиквата се затваря с "калпачето", "запечатва се" с клечки за зъби, намазва се с растително масло, слага се в тава и във фурната. Когато тиквата е готова /след около час - час и половина/ - кората се зачерви добре, меката част се отлепи и леко спадне, "калпачето" се маха, съдържанието се разбърква заедно с меката част на тиквата, като в тенджера - и пилафът е готов. По този начин се сервира на масата.
Пай с тиква и лук
Най-напред се приготвя плънката. Тиквата се настъргва на едро, лукът се нарязва на полуколелца и се задушава в растително масло до готовност /тиквата и лукът са в равни пропорции/. Няколко минути преди готовност се посолява, подправя се с подправки по вкус и непременно се добавя червен пипер - колкото повече е той, толкова по-вкусно става.
Готовото тесто се разделя на две части и се разточва. Върху едната се слага плънката, покрива се с втората, като краят й се прилепва. Отгоре паят се намазва с жълтък и се пробива с вилица на няколко места. Пече се в предварително загрята фурна.
Риба, печена с тиква
2 пресни морски риби /може от няколко вида/, 2 глави кромид, половин средноголяма тиква, 1 супена лъжица нарязан пресен копър, растително масло, 3 яйца, 1 чаша кисело мляко, сол на вкус.
Филето от риба се нарязва на мънички парченца, а тиквата - на тънки сламки. На дъното на тенджера или тиган се слага слой риба, върху него - слой тиква, така, че рибата да е напълно покрита. Най-отгоре се слагат нарязаният лук и копърът. Полива се внимателно със смес от кисело мляко, яйца и сол. Ястието се слага в гореща фурна /200-220 градуса/. Сервира се много топло, полято с растително масло.
Печено в тиквено "гърненце"
За 8 души. Приготовление: 90 мин. 510 ккал
1 голяма тиква или няколко малки, 1 кг телешко филе, 1/2 кг кромид, 4 моркова, 2 супени лъжици растително масло, 0,5 чаши кетчуп, 1 чаена лъжичка сол, 0,5 чаена лъжичка счукан пипер, 0,5 чаена лъжичка кимион, 1 кг картофи, 300 г печурки, 1 опаковка замразен зелен боб
Отрежете "калпачето" на тиквата. С лъжица внимателно отстранете семките и преградките, като внимавате да не повредите кората. Сложете тиквата в тава, върнете "калпачето", налейте малко вряла вода, покрийте с фолио и печете до омекване.
Изчистете морковите и ги нарежете на ивици. Нарежете лука и го пържете в растително масло заедно с морковите до златист цвят. Извадете зеленчуците в паница. В останалото масло запържете нарязаното на кубчета месо. Добавете към него лука и морковите, после кетчупа, солта, пипера и кимиона. Загрейте до завиране, като бъркате непрекъснато. Сложете капак и задушавайте на бавен огън 20 минути.
Нарежете картофите на едри кубчета. Сложете ги в тиган и добавете зеления боб и гъбите. Намалете огъня, сложете капака и задушавайте приблизително 40 минути, докато месото и зеленчуците омекнат. Прехвърлете ги в тиквата.
Съвет: може да приготвите в тиква традиционно печено - без гъби и зелен боб. Телешкото може да се замени с агнешко.
Млечна супа с тиква
200 г тиква, 1,5 чаши мляко, 0,5 чаши вода, 1 супена лъжица грис, парченце краве масло, сол, захар на вкус.
Във вряща вода се слага настърганата тиква и се вари малко. После се налива млякото, добавя се грисът и се вари 10 минути. Добавете кравето масло, сол и захар.
Пилаф в тиква
Взема се средноголяма тиква. Отрязва се "шапчицата" откъм дръжката, изваждат се семките и част от месестата част. Месото /по избор/ се нарязва като за пилаф. По обем то трябва да напълни половината тиква. Запържва се до полуготовност в растително масло с подправки за пилаф и много лук. Измиват се 1,5 чаши ориз. В тиквата се слагат на слоеве: месо, сушени плодове /кайсии, сини сливи, стафиди, орехи - 1 чаша смес/, последен се слага оризът, по самия край на тиквата. Отгоре се посолява. В ориза се слага глава чесън, като се натопява наполовина. Налива се вода "под среза", върху солта. Тиквата се затваря с "калпачето", "запечатва се" с клечки за зъби, намазва се с растително масло, слага се в тава и във фурната. Когато тиквата е готова /след около час - час и половина/ - кората се зачерви добре, меката част се отлепи и леко спадне, "калпачето" се маха, съдържанието се разбърква заедно с меката част на тиквата, като в тенджера - и пилафът е готов. По този начин се сервира на масата.
Пай с тиква и лук
Най-напред се приготвя плънката. Тиквата се настъргва на едро, лукът се нарязва на полуколелца и се задушава в растително масло до готовност /тиквата и лукът са в равни пропорции/. Няколко минути преди готовност се посолява, подправя се с подправки по вкус и непременно се добавя червен пипер - колкото повече е той, толкова по-вкусно става.
Готовото тесто се разделя на две части и се разточва. Върху едната се слага плънката, покрива се с втората, като краят й се прилепва. Отгоре паят се намазва с жълтък и се пробива с вилица на няколко места. Пече се в предварително загрята фурна.
Риба, печена с тиква
2 пресни морски риби /може от няколко вида/, 2 глави кромид, половин средноголяма тиква, 1 супена лъжица нарязан пресен копър, растително масло, 3 яйца, 1 чаша кисело мляко, сол на вкус.
Филето от риба се нарязва на мънички парченца, а тиквата - на тънки сламки. На дъното на тенджера или тиган се слага слой риба, върху него - слой тиква, така, че рибата да е напълно покрита. Най-отгоре се слагат нарязаният лук и копърът. Полива се внимателно със смес от кисело мляко, яйца и сол. Ястието се слага в гореща фурна /200-220 градуса/. Сервира се много топло, полято с растително масло.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари