Фалафелите (арабски кюфтенца от нахут) се превърнаха в едно от любимите ни арабски лакомства с навлизането на арабските ресторанти и заведения за бързо хранене у нас. Освен че са много вкусни, те се приготвят и много лесно в домашни условия, при това няма да ви струват и наполовина колкото традиционните кюфтета от кайма.Традиционно се сервират с паста хумус и таханов сос, но можете да ги направите за обяд или вечеря и да ги сервирате със салата или пържени картофи.
Аз ще ви разкажа как ги приготвям лесно у дома от няколко евтини продукти за нула време и децата ми си умират за тях - излапват ги още топли-топли. Ето какво ви трябва за вкусните и лесни Домашни фалафели :
Домашни фалафели
Продукти:
- две чаши нахут
- 1 голяма глава лук
- четвърт чаша магданоз
- четири скилидки чесън
- половин чаша вода
- чаена лъжичка кориандър
- чаена лъжичка кимион
- сол на вкус
- четвърт ч.л. сода за хляб
- олио за пържене
Приготвяне:
Ако използвате обикновен нахут, който не е от консерва, прецедете го от водата, в която е бил, и го сварете, докато омекне. Вари се около 30-45 минути. След това прецедете и оставете настрана да изстине. Водата от нахута можете да използвате за приготвяне на сладкиши (целувки) или обикновен постен крем за торта или бита сметана.
Снимка: YouTube
На дървена дъска обелете и нарежете лука на средни парчета. Вземете една връзка магданоз и го нарежете на ситно, след това направете същото със скилидките чесън. Нахутът, магданозът, лукът и чесънът се смесват в по-дълбока купа, след което сместа се изсипва в блендер и се смесва до еднородна паста.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Ако не се събере всичко в блендера, пасирайте сместа на няколко пъти, аз обикновено разделям съставките на две или три части и ги блендирам поотделно. Смесете всичко в блендера на най-висока скорост. Когато се образува паста, отворете блендера и използвайте шпатула, за да „съберете“ остатъците от стените на блендера към средата и разбийте още малко, за да сте сигурни, че всички съставки са смлени.
Снимка: YouTube
Съхранявайте пастата в по-дълбок съд, докато смесите напълно всичко. Добавете кимион, сол, сода за хляб и суха подправка кориандър към пастата. Всичко се разбърква, след което се овкусява и ако е необходимо се добавят още подправки на вкус. Тази паста може да служи и за сос.
Снимка: YouTube
Тъй като става голямо количество, можете да използвате половината за кюфтета, а половината за сос (или разядка) или да направите повече кюфтета, някои от които да замразите. Загребвайте от сместа с лъжица и оформяйте топчета с желаната от вас големина.
Веднага изпържете така приготвените кюфтета в сгорещено олио, докато добият златист загар и образуват коричка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Обръщайте ги от време на време в олиото, за да се изпържат равномерно.
Сервирайте ги със сезонна салата или традиционно - с хумус:
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!