В събота е Архангелова задушница: Никога не правете тези ДВЕ ГРЕШКИ, когато раздавате храна и преливате с вино гроба!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
В събота е Архангелова задушница: Никога не правете тези ДВЕ ГРЕШКИ, когато раздавате храна и преливате с вино гроба!
12313
Източник: Жената днес
Снимков материал: колаж За Жената
В събота е Архангелова задушница: Никога не правете тези ДВЕ ГРЕШКИ, когато раздавате храна и преливате с вино гроба!

Архангелова задушница  е най-голямата от трите задушници, отбелязвани всяка календарна година. През 2024 г.

тя се пада на 2 ноември, събота.

Всяка година този празник, в който почитаме паметта на починалите ни близки, се пада на различна дата в първата седмица на ноември, но задължително в събота, през шестия ден от седмицата и в съботата, предхождаща големия църковен празник Архангеловден.

Какво задължително се прави на Архангелова задушница?

На този ден задължително се ходи на гробището, където се носят цветя, вино, хляб и раздавки, приготвят се така наречените общи трапези.

Последните трябва да включват 7 храни, задължително сред тях трябва да е любимата на покойника. Раздава се варено жито, както и всякакво месо (то е задължително заради наближаващи Коледни пости), десерти, плодове.

Може да се сложи хляб, пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.

Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

раздаване храна Задушница

Снимка: actualno.com

Приготвените за раздаване храни и напитки се раздават на близки на покойника, на съседи, на хората, които в момента са на гробището (познати и непознати).

Посещението на гроба започва с палене на свещи, прекадяване с тамян и преливане с вино, като второто действие се извършва от мястото, където е главата на покойника в посока към краката му.  В случая посоката на преливане е наляво, като се правят общо 3 повторения от един кръг всяко. Желателно е процедурата да се извърши от най-възрастната жена, според поверието. Първата глътка вино задължително се излива на земята – тя не се пие. Това се отнася и за първата хапка хляб – оставя се на земята, не се консумира. В случая може да се използват питки или специално приготвени обредни погачи.

Задушница гробове храна

Снимка: Погребална агенция "Свети Димитър"

При преливането човекът, който го извършва, измолва от Бог опрощение за греховете на покойника. Процедурата се извършва първо от най-възрастната жена, а след нея може да се изредят и останалите близки на покойника, които на този ден са решили да почетат паметта му, идвайки на гробището. На гроба се оставят и цветя.

Според поверията, в които са вярвали нашите предци, ако в деня на празника човек види насекоми (мухи, пеперуди и др.) да прелитат около него, това означава, че душата на покойника е слязла на земята и ликува, че не е забравена от най-близките си.

На този ден в църквата се провеждат богослужения, по време на които се отправят молитви към Бог за опрощение греховете на покойниците и намиране на покой от душите им.

Както на повечето християнски празници, така и на Архангелова задушница са забранени домакински дейности като пране и чистене на дома. Вярва се, че денят трябва да се прекара в почит към паметта на покойника, а извършването на всякакви ежедневни дейности показва, че той е забравен от най-близките си.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft