В събота е Черешова задушница-Eто как да се подготвите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
В събота е Черешова задушница-Eто как да се подготвите!
9680
Снимков материал: pixabay.com
В събота е Черешова задушница-Eто как да се подготвите!

Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великденските пости – Черешовата задушница се пада на 15 юни и е в съботата преди празника Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино.

В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft