Веднага си спомням детството си: Баба ми на печката, сладникавата миризма и със сигурност приятен, но познат и дори скучен вкус. В съвременния свят има толкова много нови идеи за красиви и вкусни десерти, струва ли си да си припомняме скучните класики?! Разбира се, че си заслужава! В крайна сметка ябълковият пай е не само вкусен, но и проста рецепта, която е почти невъзможно да се провали.
*************************************************
И така, време е да представим на вашето внимание нова версия на ябълков пай .
Червени боровинки, стафиди, канела, нежно тесто и малко червено вино - това е, което отличава нашия ябълков пай от много класически рецепти.
За да направим ябълков пай с боровинки и стафиди ще ни трябват: 6 ябълки пудра захар за украса
За плънката:
- 100 г кафява захар
- 100 мл червено вино
- 150 г пресни или замразени боровинки
- 30 г бадеми 30 г стафиди
- 1 супена лъжица канела
За тестото:
- 200 г захар
- 5 яйца 200гр
- брашно 1ч.ч
- бакпулвер 1 с.л
- ванилов аромат
- 75 г извара
Приготвяне:
1.) Измийте ябълките и внимателно изрежете сърцевината, като освободите място за плънката.
2.) За плънката загрейте кафявата захар, докато стане на гъст карамел, добавете червено вино, червени боровинки, резенчета бадем, стафиди и канела. След това добавяме парчета пулп, които сме изрязали от ябълките. Загрейте сместа за няколко минути, след което отстранете от котлона и оставете плънката леко да се охлади.
3.) Напълнете внимателно сърцевините на ябълките с пълнежа и след това поставете ябълките в тавата за печене. Намажете формата предварително с масло или я постелете с намаслена хартия.
4.) За тестото разбийте яйцата и захарта на хомогенна маса. Добавете брашното, бакпулвера, ванилията, изварата и разбъркайте до получаване на гъста хомогенна маса. Изсипете го във формата с ябълки.
5.) Печете сладкиша около 60 минути на 170 °C, като включите режим вентилатор.
Украсете готовия пай с пудра захар. Деликатен, ароматен и в същото време необичаен - този пай определено ще стане чест гост на вашата маса.