В Древна Гърция червеното цвекло било използвано за понижение на температурата.
В Средновековна Европа било препоръчвано на хора, които нямат възможност да консумират твърди храни.
Римляните пък вярвали, че ако мъж и жена ядат от една и съща глава цвекло, със сигурност ще се влюбят.
Според китайската медицина пък червеното цвекло пречиства кръвта и укрепва сърдечния мускул.
Цвеклото се посочва като извънредно полезен продукт за дамите в менопауза, тъй като е страшно богато на йод, цинк, калций, натрий, хлор, магнезий и флавоноиди.
Поради мощните пречистващи свойства цвеклото се използва за лечение на жлъчни заболявания и чернодробна токсичност.
Най-добрият вариант за лечението на тези болести са следните комбинации:
– сок от лайм и сок от червено цвекло
Този продукт е с широкоспектърни лечебни свойства
– фреш от моркови и сок от червено цвекло
Специалистите съветват отначало да приемате по 50 мл. сок от лечебните миксове и постепенно да го увеличавате, докато стигнете до 250 мл.
Цвеклото е отличен избор за всички онези, които желаят да пречистят кръвта и да се излекуват от различни болести, причинени от токсини.
Използва се и за лечението на хипертония.
За целта е необходимо да се консумира редовно до нормализирането на кръвното налягане.
Този вълшебен продукт от природата е толкова мощен, че може да изцери дори и рак.
Цвеклото се препоръчва като защитно средство срещу рак на стомаха, на дебелото черво, на белите дробове и на мозъка.
Използва се още за лечението на подагра поради мощните прочистващи способности, които притежава.
Магнезият в сока от цвекло не позволява образуването на тромби.
Освен това запазва еластичността на кръвоносните съдове.
Приемът на цвекло се препоръчва горещо при висок холестерол.
Зеленчукът е извънредно диетичен и поради тази причина се използва и от хора с наднормено тегло.
Освен това е изключително полезно за хора със заболявания на щитовидната жлеза, тъй като съдържа високо количество йод.