Великден, Възкресение Христово
Ритуали
За българите празникът съвпада и с древни езически представи за раждащата се природа, възкръсващата й жизненост, непонятната й сила.
В сряда майката боядисва три яйца, които рано в четвъртък оставя върху червен плат в ситото да ги огрее първото слънца. С едното маже бузките на децата – да са бели и червени – и го поставя пред иконата.
Боядисват се яйцата – обикновено на Велики четвъртъ к преди изгрев слънце, може и в събота. Яйцата се ядат до Спасовден – 40 дни след Възкресение. Яйцата се боядисват рано сутрин. Поверие казва, че който боядисва яйцата трябва да е хапнал нещо преди това, че да не го „удари” яйцето т.е да не се разболее или да е нещастен. По традиция червено яйце се слага в чеиза ма момата – за щастие и късмет в брака.
В четвъртък в църквата се оставя по едно яйце за всеки член от семейството. Вярва се, че на Велики четвъртък се отваря небето, „ отварят се адът и рая” .
На Велики петък е разпънат Христос, затова той се смята за най- тежкия ден в годината и се нарича Разпети петък. Петък е ден за преосмисляне , за душевно пречистване, за стремеж към повече доброта и нравственост. На този ден се спазва най-строг пост. Ходи се в църква където символично се погребва Христос. Оставят се дарове на Разпятието. На тръгване всеки отнася цвете в дома си – за здраве и живот.На този ден се вярва,че ако ти е хубав деня без скандали и настроение така ще ти върви през цялата година.
На Велика събота се правят последни приготовления за празника. Почиства се къщата. Меси се великденска погача с червено яйце в средата. Месят се и малки питки с които се ходи на гости при кръстниците и тъщата. В събота се месят и козунаците. Коли се агне и се пълни с ориз и дреболии и се пече. Великден се празнува три дни. След черква всички се връщат със запалена свещ вкъщи, поздравяват се с „Христос воскресе”. Отговорът е „ Воистина воскресе”. Свършва големият великденски пост. Хората с яйцата се чукат за здраве. Особено радостно е това за децата. Българите вярвали, че по яйцето оставено пред иконата , на следващата година се гадае. Ако яйцето е пълно и не мирише, годината , която идва , ще е добра. Ако е празно и мирише лошо, очаква се трудна година.
Трапезата
На Великден трапезата във всеки дом трябва да е богата. Слага се обреден хляб. Ястията са баница, мекици, кокошка с лук, печен суджук, агнешко печено месо и др.